logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În acest an, 2021 genericul Zilei Mondiale a Diabetului și a celei mai mari campanii la nivel global de conștientizare a diabetului are genericul „Acces la îngrijirea diabetului. Dacă nu acum, atunci când?” Peste un miliard de oameni din circa 160 de țări ale lumii se alătură activităților acestei campanii globale ca răspuns la amenințarea tot mai mare a răspândirii diabetului pentru sănătatea publică.

  Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci, când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala.

  Cele mai importante componente în gestionarea eficientă a diabetului includ:

  • Monitorizarea constantă a nivelului de glucoză în sânge;
  • Accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină;
  • Accesul la educație și suportul psihosocial;
  • Accesul la alimente sănătoase și un loc siguri pentru exerciții fizice.

  Dacă diabetul zaharat nu este monitorizat corespunzător, boala provoacă inevitabil dizabilitate deja la vârsta aptă de muncă și reduce în medie 10 ani din speranța de viață. Mai mult de atât, fiecare a treia persoană cu orbire și insuficiență renală suferă de diabet zaharat, iar 70% din amputațiile membrelor inferioare sunt cauzate de complicațiile diabetului.
  În anul 2019, la nivel mondial, 463 milioane de adulți, adică 1 din 11 adulți trăiau cu diabet zaharat. Dintre aceștia, 136 de milioane sau 1 din 5 persoane care suferă de diabet zaharat au peste 65 de ani. În 2019, diabetul a luat viața a 4,2 milioane de oameni!
  50% din persoanele care suferă de diabet zaharat rămân nediagnosticate. Astfel, 232 milioane de oameni nici nu știu că au diabet.
  Cheltuielile pentru asistența medicală, generate de diabet sunt în jur de 10% din cifra totală alocată asistenței medicale la nivel mondial în anul 2019.
  3 din 4 persoane care suferă de diabet trăiesc în țări cu venituri mici și mijlocii.

  În Republica Moldova această maladie reprezintă 46-48% din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolism. În ultimii zece ani în țara noastră ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet este unul foarte înalt, în special în comparație cu alte țări europene. Numărul de cazuri de diabet s-a dublat, de la 171,1 de cazuri la 10 mii locuitori în anul 2010 la 335,2 cazuri la 10 mii locuitori în 2020. În anul 2020 la evidenţă s-au aflat 118 822 de bolnavi cu diabet zaharat. Se atestă, de asemenea o creștere a mortalității prin diabet, de la de la 10,7 la 100 mii locuitori (359 decese) în anul 2010 până la 13,2 la 100 mii locuitori (466 decese) în 2020,

  Pandemia de COVID-19 a arătat, că persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse sa facă forme grave ale bolii și la deces – practic fiecare a patra persoană decedată de COVID-19 suferea de diabet zaharat. În acest context, prevenirea diabetului este o prioritate a sistemului de sănătate.

  Factorii de risc care determină apariția diabetului zaharat sunt:

  • Alimentația nesănătoasă, cu un consum ridicat de zahăr adăugat și carbohidrați, precum și regimul alimentar dezechilibrat,
  • Dislipidemia – afectarea metabolismului (schimbul de substanțe) grăsimilor (modificarea valorilor colesterolului, fracțiilor LDL și HDL și trigliceridelor).
  • Hipertensiunea arterială;
  • Ereditatea;
  • Activitatea fizică redusă (mai puțin de 30 min/zi)
  • Consumul de tutun și alcool.

  5 sfaturi care te pot ajuta să ții diabetul sub control:

  • Adresează -te la medicul de familie pentru a stabili un program de schimbare a modului de viață ;
  • Monitorizează și menține în limitele recomandate (limitele – țintă) nivelul de glucoză și colesterolul din sânge, dar și tensiunea arterială;
  • Renunță la fumat;
  • Adoptă un regim alimentar echilibrat;
  • Fii activ – 30 de minute de activitate fizică pe zi te vor ajuta să ții diabetul sub control.

  Nu uita să te adresezi medicului de familie imediat ce ai simțit schimbări în starea de sănătate și efectuează controale medicale profilactice de cel puțin două ori pe an.

   

  În cadrul emisiunii “Sănătate pentru toți” de la Radio Moldova, dna Elena Bivol, doctor în științe medicale, medic endocrinolog, șefa Departamentului managementul calității serviciilor medicale la IMSP SCM „Sfânta Treime” a vorbit despre complexitatea diabetului zaharat.

   

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP