logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • 15 februarie marchează sărbătoarea profesională a asistentelor de operație. Acestea aparțin unei categorii superioare de personal medical, iar nivelul calificării acestora este recunoscută în întreaga lume.

  Dna Lidia Istrati, şef al Blocului Operator, medic chirurg categorie superioară și Alexandra Macogonciuc, asistentă superioară în Blocul Operator la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în cadrul rubricii „Pastila de Sănătate” de la Radio Moldova, în contextul Zilei profesionale a asistentelor de operație, s-au referit la capacitățile profesionale pe care e nevoie să le dețină o asistentă medicală de operație.

  Dna Lidia Istrati, șef al Blocului operator, medic chirurg categorie superioară a remarcat că: „Este o profesie care îmbină mai multe obligațiuni profesionale, cum ar fi pregătirea sălii de operație, cunoașterea pașilor în timpul procesului operațional, instrumentele și echipamentul necesar. Desigur în această profesie e nevoie de mult suflet și dragoste față de pacient.”

  Dna Alexandra Macogonciuc, asistenta superioară în Blocul de operație, lucrează de douăzeci de ani, iar îndemnul de a deveni asistentă medicală le aparține părinților și bunicii. A mărturisit că: „Cele mai severe intervenții sunt cele de urgență unde e nevoie de acțiuni imediate și intervenții contracronometru, realizate de întreaga echipă pentru a salva pacientul.”

  La SCM „Sfânta Treime”, unde în anul 2018 în 10 săli de operație diferite au fost efectuate 11.636 intervenții chirurgicale, profesează doar 17 asistente de operație:

  1. Zinainda Șarcanean
  2. Ludmila Remantova
  3. Alexandra Macogonciuc
  4. Anastasia Radu
  5. Larisa Chirilov
  6. Elena Rotaru
  7. Tatiana Calcâi
  8. Galina Ou
  9. Rodica Căldare
  10. Elena Chihai
  11. Raisa Starâș
  12. Mariana Puiu
  13. Vera Caraivan
  14. Maria Popescu
  15. Ina Petuhova
  16. Natalia Bragarenco
  17. Natalia Prunici

  Din luna noiembrie a anului 2016, asistenta de operație superioară este Alexandra Macogonciuc.

  O perioadă lungă de timp, șefa a fost Ludmila Rementova, care activează în calitate de asistentă de operație de aproximativ 40 de ani.

  Iar atunci când era necesar o înlocuia Zinaida Șarcanean, cu o experiență de muncă de 43 de ani.

  Astăzi, de ziua voastră profesională, scumpe asistente de operație, noi vă felicităm din toată inima. Fie ca efortul dumneavoastră să fie răsplătit mereu prin recunoștință și sprijin! Vă dorim succese profesionale, fericire și căldură, prieteni și colegi de încredere și o sănătate de fier!

   

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP