logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • 15 februarie marchează sărbătoarea profesională a asistentelor de operație. Acestea aparțin unei categorii superioare de personal medical, iar nivelul calificării acestora este recunoscută în întreaga lume.

  Una din principalele responsabilități ale asistentelor de operație este de a oferi o interacțiune clară între participanții la procesul operațional. Efortul zilnic depus de asistentele medicale nu constă doar în acordarea ajutorului medical de urgență pacienților, dar și cunoașterea mersului operației precum și capacitatea de a calcula cu câțiva pași înainte acțiunile medicului-chirurg.

  Deci, ce atribuții mai are asistenta de operație:

  · Pregătește lenjeria, materialele de sutură și pansamentul, precum și instrumentele și dispozitivele pentru sterilizare;

  · Pregătește sala de operație și toți participanții pentru aceasta, monitorizează prezența la timp a pacientului în sala de operație, precum și transportarea din sala de operație;

  · Monitorizează respectarea regulilor de asepsie și antisepsie a întregului personal ce se află în sala de operație;

  · Acordă ajutor participanților la operație în timpul desfășurării acesteia, oferă toate materialele, instrumentele și echipamentul necesar;

  · La sfârșitul operației calculează numărul lenjeriei și materialelor rămase pentru a fi folosite în următoarea tură, pregătind pentru ea instrumentele și echipamentele chirurgicale, lenjeria de pat, materialele de sutură și pansamentele;

  · Totuși este necesară îmbunătățirea și perfecționarea nivelului profesional.

  Asistentele de operație poartă o mare responsabilitate. Nu putem nega contribuția enormă pe care o au acestea în munca întregii echipe dar și în salvarea vieții pacientului.

  La SCM „Sfânta Treime”, unde în anul 2016 în 10 săli de operație diferite au fost efectuate 10.765 intervenții chirurgicale, profesează doar 15 asistente de operație:

  1. Zinainda Șarcanean

  2. Ludmila Remantova

  3. Alexandra Macogonciuc

  4. Anastasia Radu

  5. Larisa Chirilov

  6. Elena Rotaru

  7. Tatiana

  8. Galina Ou

  9. Rodica Căldare

  10. Elena Chihai

  11. Raisa Starâș

  12. Mariana Puiu

  13. Vera Caraivan

  14. Maria Popescu

  15. Ina Petuhova

  Din luna noiembrie a anului 2016, asistenta de operație superioară este Alexandra Macogonciuc. O perioadă lungă de timp, șefa a fost Ludmila Rementova, care activează în calitate de asistentă de operație de aproximativ 40 de ani. Iar atunci când era necesar o înlocuia Zinaida Șarcanean, cu o experiență de muncă de 41 de ani.

  Șefa blocului de operare, Lidia Istrati, medic chirurg categorie superioară, ce efectuează intervenții chirurgicale de 31 de ani, a declarat: „Asistenta de operație este cel mai important ajutor pentru medicul-chirurg. Fără asistentele de operație este imposibil de a efectua orice intervenție, iar succesul acesteia depinde în mare măsură de ea. În timpul operațiilor, asistentele fac față unui stres enorm, atât fizic cât și emoțional. Eu cred că succesul unui chirurg reprezintă în aceeași măsură meritul asistentei de operație.”

  Astăzi, de ziua voastră profesională, scumpe asistente de operație, noi vă felicităm din toată inima. Fie ca efortul dumneavoastră să fie răsplătit mereu prin recunoștință și sprijin! Vă dorim succese profesionale, fericire și căldură, prieteni și colegi de încredere și o sănătate de fier!

   

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP