logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini („Global Handwashing Day”) este marcată anual la 15 octombrie. Ideea marcării acestei Zile îi aparține Adunării generale ONU în comun cu UNICEF și OMS. Scopul includerii acestei zile în calendarul sărbătorilor internaționale este dedicat creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălatului pe mâini cu săpun ca un mod simplu și eficient de prevenire a bolilor și salvare a vieților omenești.

  Tematica evenimentului din acest an este „Igiena mâinilor pentru toți” și face un apel către întreaga societate către acțiune, pentru a face igiena mâinilor o realitate pentru toți, în special, în contextul pandemiei actuale, care poate fi controlată, inclusiv prin această metodă simplă și elementară a igienei personale.
  Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a noului coronavirus și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%. De asemenea, această procedură simplă poate reduce bolile diareice cu 30% – 48%.
  Accesul la facilități de spălare a mâinilor cu săpun și apă, atât în gospodării, cât și în școli, locuri publice și instituții medicale este un prim pas important. Acest aspect trebuie completată însă, cu acțiuni de schimbare a atitudinii față de acest proces, la nivel individual și social, astfel încât spălarea mâinilor să devină un obicei pe termen lung și o normă.
  În Republica Moldova, conform studiului viziunilor comportamentale privind COVID-19, peste 90% din populația adultă susține că a respectat una din principalele măsuri de prevenire a infecției: spălarea mâinilor cu săpun timp de 20 de secunde.
  Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini din acest an, face apel la toate țările lumii, să marcheze igiena mâinilor ca parte importantă a răspunsului la COVID-19 și, în același timp, să înceapă să planifice crearea viitorului. Odată ce criza se va încheia, țările vor trebui să își consolideze sistemele de igienă, iar acest lucru le va ajuta atât să monitorizeze COVID-19, cât și să prevină alte boli emergente noi și să lupte împotriva provocărilor pe termen lung, cum ar fi bolile diareice.
  Pandemia COVID-19 ne reamintește că una dintre cele mai eficiente modalități de a opri răspândirea unui virus este și una dintre cele mai simple: igiena mâinilor. Respectarea acestea nu doar ne protejează de contractarea bolii, ci și stopează transmiterea către alte persoane.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP