logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua mondială a spălatului pe mâini („Global Handwashing Day”) este marcată anual la 15 octombrie și este dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălatului pe mâini cu săpun ca un mod simplu și eficient de prevenire a bolilor și salvare a vieților. Temaica Zilei din anul curent „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate!”- se axează pe legătura dintre spălarea pe mâini și alimente, inclusiv igiena alimentară și nutriție.

  Tradițional, spălarea mâinilor cu săpun constituie o componentă importantă a igienei produselor alimentare – set de practici de igienă, care mențin alimentele în siguranță și previn toxiinfecții și intoxicații alimentare, boli diareice acute etc., de rând cu alte aspecte importante ale igienei produselor alimentare – curățarea ustensilelor și a recipientelor, păstrarea și reîncălzirea optimă a alimentelor, a apei fierbinți și a laptelui atunci când este necesar, precum și gătitul.

  Se estimează că până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară; bolile asociate cu alimentația umană constituie una din cauzele majore ale decesului în medii cu venituri scăzute, în special, în rândul copiilor sub 5 ani; contaminarea alimentelor poate duce la o gamă largă de boli și focare.

  Rețineți! Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Pentru spălarea corectă, eficientă și adecvată a mâinilor trebuie să fie practicată în mod consecvent, temeinic prin efectuarea următorilor pași:

  Important! Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini:
  – după utilizarea toaletei;
  – înainte de mâncare;
  – înainte să începem să gătim;
  – când intrăm în casă;
  – după schimbarea scutecelor la un copil;
  – după utilizarea transportului în comun;
  – după ce ne-am jucat cu animalele de companie;
  – după vizitarea unui bolnav;
  – înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact;
  – după manipularea gunoiului;
  – după ce suflați nasul, tușiți sau strănutați;
  – după utilizarea tastaturii, a altor dispozitive și accesorii electronice și ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP