logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În data de 16 – 20 mai 2022, consemnăm Săptămâna Europeană a Sănătății Publice (SESP), o inițiativă lansată pentru prima dată în 2019 de Asociația Europeană pentru Sănătate Publică cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la sănătatea publică și promovarea colaborării între comunitatea de sănătate publică din Europa. În fiecare an Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății susține Asociația Europeană pentru Sănătate Publică prin promovarea  subiectelor/tematicelor principale, furnizarea de mesaje cheie și organizarea evenimentelor conexe.

  Anul acesta genericul campaniei Săptămânii Europene a Sănătății Publice este ”Sănătate pe tot parcursul vieții”, și abordează diferite aspecte ce ne afectează de-a lungul vieții. Astfel, fiecare zi a SESP abordează un anumit subiect, inclusiv:

  Luni,  16 mai – Un tânăr sănătos și alfabetizat în sănătate

  A avea un tânăr sănătos și alfabetizat în sănătate este o provocare și o prioritate pentru toate țările din lume, iar Regiunea Europeană nu este o excepție. Tinerii nu sunt doar liderii de mâine, ci și liderii de astăzi și este esențial ca ei să fie implicați și ascultați în mod activ.

  Tinerii trebuie să fie implicați în mod semnificativ nu numai în deciziile care le vor afecta viitorul, ci și recunoscuți pentru cunoștințele și leadership-ul pe care le aduc pentru a lua deciziile de astăzi.

  Școlile care promovează sănătatea, inițiativă europeană implementată și în Republica Moldova este o oportunitate de a crește tineri sănătoși și alfabetizați în domeniul sănătății.

  Marți 17 mai – Vaccinarea ca strategie cheie de prevenire

  Pandemia a demonstrat clar, că există o mare diferență în ceea ce privește echitatea vaccinării în întreaga lume și în Regiunea Europeană. Încrederea în autorități, nivelul de cunoștințe a populației și implicarea lucrătorilor din domeniu sănătății contribuie la adoptarea  deciziei referitor la vaccinare.

  Educația în domeniul sănătății, inclusiv accesul la informații bazate pe dovezi este esențială pentru atingerea și susținerea unei cereri ridicate și acceptarea de către populație a vaccinării. Studiile OMS/Europa “Perspective comportamentale” legate de adoptarea vaccinării împotriva COVID-19 au demonstrat o dependență între nivelul de cunoștințe în domeniul sănătății și intenția de vaccinare.

  Miercuri, 18 mai – Schimbările climatice ne afectează sănătatea

  Schimbările climatice reprezintă o criză de sănătate publică care necesită eforturi coordonate urgente de a evita riscurile pentru viață și sănătate, cum ar fi: condițiile de trai, accesul la resursele de apă și alimente, temperaturi extrem de scăzute sau ridicate, răspândirea vectorilor și a agenților patogeni ai bolilor infecțioase, etc.

  Schimbările climatice ne afectează pe toți, dar vulnerabilitatea depinde de nivelul de expunere a oamenilor, de particularitățile personale, cum ar fi: vârsta, educația, venitul, starea de sănătate și de accesul acestora la serviciile de sănătate. Cei mai vulnerabili fiind persoanele în vârstă, copiii, muncitorii care activează în aer liber, persoanele fără adăpost, etc.

  Joi 19 mai – Nu există sănătate fără sănătate mintală

  Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică și se pot influența reciproc. Deoarece include bunăstarea psihologică, socială și emoțională, sănătatea mintală poate fi influențată de o varietate de factori: probleme sociale, conflicte interpersonale, stres la locul de muncă, boli, durere, pierderi și multe altele.

  Până la 50% din afecțiunile de sănătate mintală – apar până la vârsta de 14 ani. Copilăria este perioadă și o oportunitate cheie pentru prevenirea afecțiunilor de sănătate mintală prin educația corectă în familie, grădiniță, societate.

  Vineri 20 mai – Crearea unor sisteme de sănătate durabile

  Lucrătorii din domeniul sănătății sunt pilonii cheie a sistemelor de sănătate reziliente și durabile. Promovarea sănătății, motivarea specialiștilor din domeniul sănătății și mobilizarea comunităților  – joacă un rol important în construirea unor sisteme de sănătate mai puternice și mai rezistente la provocările actuale.

  Investițiile în forța de muncă din sănătate, sporirea nivelului de pregătire pentru situații de urgență, îmbunătățirea acoperirii serviciilor de sănătate  – consolidează rezistența și securitatea în sănătate a societății.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP