logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • În data de 16-22 ianuarie, marcăm Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Potrivit statisticilor din medicină, cancerul de col uterin este a doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa de Est și Asia Centrală. În fiecare an, în Regiunea Europeană, peste 66 000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 30 000 mor din cauza acestei boli care poate fi prevenită.

  Cancerului de col uterin, este una dintre cele mai prevenibile și tratabile forme de cancer, deoarece există vaccinuri care protejează împotriva tulpinilor de HPV cu risc oncogen ridicat, iar programele de screening pot depista semnele bolii într-un stadiu incipient, lucruri care permit inițierea unui tratament eficient asupra bolii.
  În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.
  Virusul papiloma uman (HPV) este cauza principală a cancerului de col uterin. Este o infecție foarte contagioasă care se transmite prin contact sexual.
  Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare asupra riscurilor de a dezvolta cancer de col uterin și de a ajuta femeile să învețe mai multe despre cum pot reduce aceste riscuri.

  Este vital să luați măsuri, să treceți la acțiune:

  • Să vă faceți screeningul anual și analizele necesare
  • Să cunoașteți simptomele cancerului de col uterin și să cereți sfatul medicului atunci când vă confruntați cu oricare dintre acele simptome
  • Să faceți vaccinul împotriva HPV dacă aveți vârsta cuprinsă între 11-18 ani sau să vă vaccinați fiica dacă are vârsta între 11-18 ani.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP