logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a Anesteziei (World Anaesthesia Day), este consemnată în multe țări în fiecare an pe 16 octombrie, este considerată în mod tradițional o sărbătoare profesională a anesteziologilorreanimatologilor și a specialiștilor din acest domeniu al medicinii.

  Anesteziologul este medicul care oferă pacientului o ameliorare completă a durerii în timpul operațiilor sau procedurilor invazive. Obținerea condiției adecvate este posibilă datorită folosirii atât a anestezicelor locale, cât și anesteziei generale. Cu toate acestea, funcția medicului nu este doar de a induce într-o “stare de comă” pacientul pentru un anumit timp. Medicul deține o serie de sarcini importante:

  • Evaluează starea generală a pacientului. Înainte de a utiliza calmante, anesteziologul verifică funcționarea tuturor organelor și sistemelor pacientului. Corectitudinea consumului de medicamente depinde de acest lucru.
  • Selectarea exactă a unei doze de medicament. Are în vedere vârsta, sexul, greutatea pacientului, starea generală și funcționarea întregului organism. Fiecare pacient este unic și, prin urmare, alegerea dozei de medicamente adecvate, are un rol important în timpul intervenției chirurgicale.
  • Monitorizarea constantă a funcției organelor și sistemelor interne în timpul intervenției chirurgicale după anestezie. Când utilizează anestezie generală, anesteziologul măsoară în mod regulat presiunea arterială a pacientului, evaluează ECG și efectuează ascultarea plămânilor. În caz de necesitate, se efectuează o corecție corespunzătoare a stării pacientului.
  • Alegerea corectă a medicamentului anestezic și selecția corectă a dozei trebuie să ofere pacientului o imersiune lină în somnul medical cu trezirea ulterioară, fără complicații. Medicul, pe parcursul unei perioade de timp, monitorizează starea pacientului, pentru a preveni apariția unor consecințe nedorite.

  Profesia de anesteziolog-reanimatolog, necesită capacitatea de a acționa rapid și eficient. Medicii acestei specialități se confruntă aproape zilnic cu situații în care li se acordă câteva minute să se gândească, iar uneori chiar secunde.

  În cadrul Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”, în prezent, muncesc 6 medici anesteziologi și 13 medici reanimatologi, cu participarea cărora în anul 2018 au fost realizate 11600 de intervenții chirurgicale , iar în acest an, au fost efectuate 9380 de intervenții. Indiscutabil, zeci de pacienți depind zilnic de munca lor.

  Stimați medici, care ați ales această specialitate dificilă. Vă felicităm cu prilejul zilei profesionale! Vă dorim succese în munca Dumneavoastră foarte responsabilă și pacienți cât mai recunoscători! De asemenea, vă dorim multă sănătate și fericire!

   

   

  Dl Alexandr Cornogolub, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, USMF ”Nicolae Testemiţanu”, șef al Clinicii Anesteziologie și Reanimatologie nr.2 în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a vorbit în ediția „Matinal National” de la Radio Moldova despre importanta serviciului de anesteziologie, în contextul Zilei Mondiale a Anesteziologilor, sărbătorită pe 16 octombrie.

   

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP