logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua mondială sau internațională a anesteziologilor ((World Anaesthesia Day) este sărbătorită anual pe 16 octombrie. În anul 1846 în aceeași zi, medicul stomatolog Thomas Morton condus de profesorul său, chimistul și medicul Charles Jackson a efectuat prima intervenție folosind anestezia cu eter. Astfel, Morton și Jackson au devenit nu doar inventatorii anesteziei, ci și primii anesteziologi.

  De atunci, au trecut mai mult de 160 de ani, iar în anestezia modernă se folosesc preparate mai eficiente, a căror compoziție continuă să se îmbunătățească. La fel ca înainte,

  anestezia ameliorează durerile insuportabile ale pacienților și rămâne a fi una dintre cele mai importante componente care contribuie la salvarea vieților omenești.

  Medicii-anesteziologi sunt prezenți în fiecare zi la operații, rezultatul cărora depinde și de abilitățile lor. Anesteziologul este cel care pregătește pacientul pentru o intervenție chirurgicală, administrează anestezia, monitorizează starea lui, controlează respirația, tensiunea arterială, fluxul sanguin, frecvența și ritmul bătăilor inimii.

  Secția Anesteziologie a SCM „Sfânta treime” și-a început activitatea odată cu înființarea spitalului în 1976. În 2015, secția a fost dotată cu echipament modern, iar în prezent fiecare sală de operație are un aparat de anestezie cu un sistem de control care oferă o fiabilitate absolută.
  În prezent secția este condusă de către medicul-anesteziolog categorie superioară Lilia Țîganciuc. În secţie activează o echipă formată din personal medical calificat, constituit din 11 medici anesteziologi, inclusiv colaboratorii Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie al USMF „N. Testemițanu” (conferențiarii universitari: Victor Cojocaru, Gheorghe Cazacu, Alexandru Cornogolub și Petru Rusu) și 13 asistente medicale care efectuează anual peste 8 500 de anestezii.

  Astăzi, de Ziua Mondială a Anesteziologilor, felicităm și exprimăm recunoștința noastră tuturor reprezentanților acestei profesii, a cărei activitate uneori rămâne în umbră și fără de care nu ar fi posibilă nicio operație! Voi sunteți cei care salvează oamenii de suferință si durere, care îi ajută să se recupereze și să se pună pe picioare. Vă mulțumim pentru munca și dedicarea dvs.! La mulți ani prosperi și frumoși cu mult succes în viața personală și profesională!

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP