logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Paradoxal, însă intr-o era dominată de tehnologiile avansate, oamenii pierd bătălii cu dușmani microscopici. Ce condiții au determinat rezistența la antibiotice a explicat dna Tatiana Harghel, medic internist, șefa Departamentului Terapie la IMSP Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime” în cadrul rubricii “Pastila de Sănătate”.

  Rezistența la antimicrobiene în ultimii ani, cu adevărat a devenit o problemă pentru sănătatea publică , susține dna doctor Tatiana Harghel: ”Pentru a putea menține eficiența acestor medicamente în tratarea diverselor boli, e nevoie de conștientizat că administrarea antibioticilor se realizează conform prescripției medicale. Aceste medicamente au destinația pentru a elimina cele mai sensibile bacterii. Cunoscute și sub denumirea de medicamente antimicrobiene, antibioticele au salvat de-a lungul timpului nenumărate vieți. Cert este că, fenomenul de rezistență despre care discutăm în ultimii ani, se datorează utilizării inadecvate, mă refer la perioada în care oamenii au administrat acest este medicamente fără prescripția medicului.

  Astfel , rezistența unor bacterii au redus eficacitatea antibioticelor, iar când antibioticele nu funcționează, durata bolii este mai mare și pot surveni complicații.

  Deși antibioticele distrug bacteriile, acestea nu sunt eficiente împotriva virusurilor. Prin urmare, acestea nu vor fi eficiente împotriva infecțiilor virale de la nivelul tractului respirator. Cu certitudine înainte de a indica un tratament cu antibiotice este important să se realizeze antibiograma.

  Astăzi, tratamentul pentru un număr tot mai mare de infecții, cum ar fi pneumonia, a devenit dificil și uneori imposibil, deoarece antibioticele îsi pierd eficacitatea. Desigur, noi antibiotice sunt în curs de dezvoltare, însă va dura, ar fi vorba de la cinci până la zece ani înainte ca acești noi compuși sa devina disponibili.

  Mai cred că, în condițiile determinate de COVID-19, se impune ca această problemă a rezistenței la antimicrobiene să ajungă în atenția întregii populații, pentru a putea menține eficiența acestor medicamente în tratarea diverselor boli”.

  Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP