logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) este marcată în acest an pe 18 noiembrie. Această zi a fost înființată în 2002 la sugestia OMS și a Inițiativei Globale pentru bolile pulmonare obstructive cronice (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) – o organizație care colaborează cu profesioniști și funcționari din domeniul sănătății. Organizațiile internaționale au creat această zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la BPOC și pentru a promova tratamentul și prevenirea acestei boli pentru pacienții din întreaga lume. În acest an, genericul „Trăind bine cu BPOC – Fiecare și Pretutindeni”.

  Boala pulmonară obstructivă cronică este un nume comun pentru o serie de boli în care se observă o perturbare constantă a mișcării fluxului de aer din plămâni. Această boală este dificil de diagnosticat, pune în pericol viața multor persoane și, din păcate, este imposibil de vindecat complet, deși tratamentul adecvat poate încetini dezvoltarea sa.

  Jumătate din cei afectați de aceasta boală nu sunt conștienți de starea lor pentru că BPOC este o afecțiune perfidă, care se integrează lent, dar progresiv in viața pacientului, cu simptome care se agravează treptat si care pot fi atribuite îmbătrânirii sau altor boli mult mai puțin severe si pe care pacienții nu le iau în serios, spre exemplu, tusea cronică, alergiile, răcelile, infecțiile respiratorii sau gripa. BPOC este un termen medical recent, care se referă la bronșita cronică și la emfizemul pulmonar.

  Cele mai frecvente simptome ale BPOC sunt: sufocarea (sau o senzație de lipsă a aerului), sputa anormală (un amestec de saliva și mucus în căile respiratorii), tuse cronică.

  Pe măsură ce boala progresează, se adaugă simptome noi: respirație șuierătoare, presiune în piept, pierdere în greutate, anorexie, oboseală, leșin, activitatea fizică zilnică devine dificilă (chiar devine dificil să urcați câteva trepte sau să mutați o valiză).

  Principalele cauze ale dezvoltării bolii sunt, în primul rând, fumul de tutun, inclusiv fumatul pasiv, poluarea aerului, substanțe chimice volatile și praful la locul de muncă, infecții frecvente ale tractului respirator inferior etc.

  Statisticile arată că numai în 2012 au murit mai mult de 3 milioane de persoane de BPOC, constituind 6% din totalul deceselor la nivel global. Se estimează că, în deceniile următoare, din cauza expunerii continue la factorii de risc și îmbătrânirea populației, mortalitatea cauzată de BPOC ar putea crește până la o prevalență globală de 11,7%. Se estimează că în următorii 30 de ani, numai din cauza creșterii prevalenței fumatului în țările în curs de dezvoltare și îmbătrânirea populațiilor din țările cu venituri ridicate, prevalența BPOC va crește cauzând anual, până în 2030, câte cca 4,5 milioane de decese.

  În țările Europene cca 4-10% dintre adulți au BPOC, iar din cauza consumului crescut de tutun în rândul femeilor din țările cu venituri ridicate, boala afectează aproape în mod egal atât bărbații, cât și femeile.

  Printre măsurile de prevenire se numără renunțarea la fumat, consilierea și vaccinarea. Dacă resursele și timpul efectiv sunt dedicate renunțării la fumat, pot fi obținute rate de succes pe termen lung de până la 25%.

  În acest an Ziua Mondială de combatere a BPOC se află la cea de a 18-a ediție și se va petrece cu genericul „Trăind bine cu BPOC – Fiecare și Pretutindeni”, având drept obiectiv general transmiterea mesajului pozitiv către pacienți și furnizorii de servicii de sănătate că deși BPOC nu are un remediu, există multe modalități de a trăi activ și bine.

  Campania își propune susținerea intervențiilor de reabilitare pulmonară, activitate fizică, auto-gestionare și nutriție, precum și subliniază importanța bunăstării sociale și mentale. Inițiative de reducere a poverii BPOC au loc în întreaga lume, inclusiv programe de renunțare la fumat, luptă împotriva poluării aerului atât în interior, cât și în exterior, evaluarea factorilor provocatori în copilărie. Deși nu există un remediu ce ar trata total BPOC, acțiunile de îmbunătățire a calității vieții pot fi adoptate oriunde, de către o varietate de indivizi în multe tipuri de mediu.

  Persoanele ce suferă de BPOC și fumătorii au riscuri mai mari de complicații severe și de deces în cazul infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2.

  Este cunoscut că orice infecție virală respiratorie, inclusiv și infecția COVID–19 poate genera o exacerbare a BPOC, fiind cauză de afectare a calității vieții și creștere a morbidității și mortalității în BPOC. Pacienții cu BPOC trebuie să respecte cu strictețe măsurile de profilaxie pentru a minimiza riscul de infecție și să continue să-și administreze tratamentul prescris de medic pentru BPOC, inclusiv cu steroizi. Nu există dovezi științifice că tratamentul cu corticosteroizi inhalatori sau orali ar trebui de evitat în perioada epidemiei Covid-19.

  Ce puteți face dacă suferiți de BPOC:

  • Renunțați la fumat, dacă sunteți fumător și evitați să vă expuneți fumului de tutun;
  • Respectați indicațiile de administrare pentru fiecare medicament;
  • Mergeți cel puțin 2 ori pe an la medic pentru a vă verifica starea de sănătate. Solicitați vaccinul antigripal;
  • Deplasați-vă imediat la spital sau la medic dacă respirați mai greu;
  • Aerisiți casa. Stați cât mai departe de sursele de fum de țigară care v-ar putea îngreuna respirația;
  • Mențineți-vă în formă. Plimbați-vă, faceți regulat exerciții fizice fără a vă extenua;
  • Dacă sunteți într-un stadiu sever al bolii, învățați să respirați corect;
  • Adoptați un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată. Menținerea unei greutăți sănătoase este importantă.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP