logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Ziua Europeană Împotriva Obezității (European Obesity Day) a fost inițiată de Asociația Europeană pentru Studiul Obezității (EASO) în colaborare cu alte asociații pentru studiul obezității în luna mai a anului 2010. Stabilirea Zilei Europene Împotriva Obezității sugerează faptul că problema obezității a căpătat caracterul unei epidemii în creștere.


  Astăzi, în multe țări europene, obezitatea se întâlnește de 3 ori mai des decât în anii `80 ai secolului trecut și conform previziunilor OMS, până în 2030 această epidemie va afecta mai mult de jumătate din populația Europei. În plus, în prezent, obezitatea se află pe locul 5 în lume, printre principalele cauze de deces, astfel în fiecare an această boală ucide 2,8 milioane de oameni adulți. În general, numărul persoanelor decedate din cauza excesului de greutate sau a obezității este mult mai mare decât în cazul persoanele cu greutate corporală scăzută.
  În plus, mai mult de 40 milioane de copii sub vârsta de 5 ani suferă de exces de greutate, ceea ce pune în gardă medicii din întreaga lume.

  Excesul de greutate și obezitatea este o acumulare excesivă sau patologică a țesutului adipos din organism și prezintă o adevărată amenințare la adresa sănătății. Pentru măsurarea obezității se folosește indicele de masă (IMC) – o mărime obținută prin împărțirea greutății unei persoane, exprimată în kilograme, la pătratul înălțimii acelei persoane, exprimată în metri. Persoanele al căror (IMC) este mai mare sau egal cu 30 suferă de obezitate, iar persoanele cu IMC mai mare sau egal cu 25 sunt supraponderale.

  Supraponderalitatea și obezitatea au un impact negativ asupra sănătății și poate provoca consecințe grave. Depunerile excesive de grăsime pot duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, diabetului de tip II, afecțiunilor musculo-scheletice, în special osteoartrita, precum și a unor forme de cancer (de sân, colon etc.). Aceste stări pot provoca moartea prematură și invaliditatea.

  Din păcate, oamenii nu sunt conștienți de faptul că probleme de sănătate pot să apară chiar și la cele mai nesemnificative adăugări în greutate. Multe din stările menționate mai sus provoacă suferințe pe termen lung atât persoanei respective, cât și familiei acestuia.
  Principala cauză a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic, în cazul căruia cantitatea de calorii depășește energia necesară organismului.

  Tema Zilei Europene Împotriva Obezității în 2017 este: „Vom rezolva problema obezității împreună”. Scopul acestei zile de a reaminti oamenilor încă o dată, la nivel național și european, despre necesitatea de a acționa împotriva obezității și de a aminti persoanelor supraponderale sau obeze despre cât de importantă este menținerea unui stil de viață sănătos. Decizia de a aborda un regim sănătos, de a face sport aparține fiecărei persoane în parte, fiind una destul de accesibilă și realizabilă.

  Fiecare dintre noi poate:
  • Să limiteze numărul de calorii prin reducerea cantității de grăsimi și zaharuri consumate;
  • Să consume cât mai multe fructe și legume, cereale integrale și nuci;
  • Să efectueze exerciții fizice regulat (60 de minute pe zi pentru copii și 150 de minute pe săptămână pentru adulți).

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP