logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC) este marcată în acest an pe 20 noiembrie. Organizațiile internaționale au creat această Zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la BPOC, în vederea promovării tratamentului și prevenirii acestei boli pentru pacienții din întreaga lume. În acest an, genericul: ”Toți împreună pentru a stopa boala pulmonară obstructivă cronică!” («All Together to End COPD!»), a fost ales pentru a atrage din nou atenția tuturor asupra acestei boli insidioase, din cauza căreia își pierd viața milioane de oameni.

  Boala pulmonară obstructivă cronică este un nume comun pentru o serie de boli în care se observă o perturbare constantă a mișcării fluxului de aer din plămâni. Această boală este dificil de diagnosticat, pune în pericol viața multor persoane și, din păcate, este imposibil de vindecat complet, deși tratamentul adecvat poate încetini dezvoltarea sa.

  Cele mai frecvente simptome ale BPOC sunt: sufocarea (sau o senzație de lipsă a aerului), sputa anormală (un amestec de saliva și mucus în căile respiratorii), tuse cronică. Pe măsură ce boala progresează, se adaugă simptome noi: respirație șuierătoare, presiune în piept, pierdere în greutate, anorexie, oboseală, leșin, activitatea fizică zilnică devine dificilă (chiar devine dificil să urcați câteva trepte sau să mutați o valiză).

  Principalele cauze ale dezvoltării bolii sunt, în primul rând, fumul de tutun, inclusiv fumatul pasiv, poluarea aerului, substanțe chimice volatile și praful la locul de muncă, infecții frecvente ale tractului respirator inferior etc.

  În prezent, această maladie este a patra cauză principală de deces în lume și se estimează a fi a 3-a cauză principală de deces până în 2020.

  Statisticile arată că numai în 2012 au murit mai mult de 3 milioane de persoane de BPOC, constituind 6% din totalul deceselor la nivel global. Se estimează că, în deceniile următoare, din cauza expunerii continue la factorii de risc și îmbătrânirea populației, mortalitatea cauzată de BPOC ar putea crește până la o prevalență globală de 11,7%. Se estimează că în următorii 30 de ani, numai din cauza creșterii prevalenței fumatului în țările în curs de dezvoltare și îmbătrânirea populațiilor din țările cu venituri ridicate, prevalența BPOC va crește cauzând anual, până în 2030, câte cca 4,5 milioane de decese.

  Printre măsurile de prevenire se numără renunțarea la fumat, consilierea și vaccinarea. Dacă resursele și timpul efectiv sunt dedicate renunțării la fumat, pot fi obținute rate de succes pe termen lung de până la 25%. Vaccinul antigripal, administrat în perioadă pre-sezon poate reduce bolile grave, cum ar fi infecțiile căilor respiratorii inferioare, care necesită spitalizare și cazurile de deces la pacienții cu boli cronice, inclusiv cu BPOC.

  Vaccinul pneumococic este recomandat pacienților cu vârsta ≥ 65 de ani și persoanelor mai tinere cu BPOC, la care persistă alte maladii cronice ale inimii sau plămânilor.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP