logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 •  

  În data de 24 martie 1882 microbiologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC. În ciuda succeselor semnificative obținute în ultimele decenii, tuberculoza rămâne un criminal infecțios de temut, răpind peste 4500 vieți pe zi, la nivel global. Iar apariția tuberculozei cu rezistență multiplă reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității sănătății și poate pune la îndoială progresele înregistrate în lupta împotriva tuberculozei.

  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2017, în anul 2016 au decedat peste 1,8 milioane persoane, s-au îmbolnăvit cca 1 milion și au decedat 250 mii de copii, inclusiv cu TB asociată cu HIV.

  Tuberculoza are rădăcini adânci într-o societate în demnitatea umană și drepturile omului sunt încălcate. Oricine poate contracta TB, însă această boală este deosebit de frecventă în rândul reprezentanților grupurilor marginalizate și vulnerabile ale populației care includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii social-vulnerabile, cu mulți copii, etc.

  Factori precum malnutriția, condițiile de locuire slabă și igiena slabă în combinație cu consumul de tutun, abuzul de alcool și diabetul zaharat, cresc vulnerabilitatea la tuberculoză și afectează în mod negativ accesul la tratament.

  În plus, acest acces este adesea limitat de costurile catastrofale asociate cu boala și de lipsa protecției sociale, ceea ce duce la un ciclu vicios de sărăcie și probleme de sănătate. Prezența rezistenței tuberculozei la mai multe medicamente agravează și mai mult situația.

  Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei din 24 martie 2018 – „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză” se axează pe fortificarea angajamentului de a pune capăt tuberculozei, nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștrii sănătății, dar la toate nivelele: de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, societatea civilă, medici sau asistente medicale, ONG-uri și alți parteneri.

  Oricine poate deveni lider în procesul de eliminare a tuberculozei în propria lor muncă sau pe teren.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP