logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Ziua mondială a securității și sănătății în muncă, stabilită de Organizația Internațională a Muncii, este marcată anual pe 28 aprilie și este dedicată prevenirii accidentelor și a bolilor profesionale.

  Anul acesta promovăm importanța unui mediu de lucru sigur și sănătos ca principiu fundamental și drept la locul de muncă, prin concentrarea atenției asupra problemei și a modului în care promovarea și crearea unei culturi a securității și sănătății poate facilita reducerea numărului de decese și traume legate de locul muncă.

  Conform celor mai recente estimări publicate de Organizația Internațională a Muncii, 2,78 milioane de lucrători decedează anual din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

  Aproximativ 2,4 milioane (86,3 la sută) dintre aceste decese sunt provocate de boli profesionale, în timp ce peste 380 mii (13,7 la sută) sunt cauzate de accidente de muncă. În fiecare an, se înregistrează în jur de o mie de ori mai multe accidente profesionale neletale decât accidente profesionale soldate cu deces.

  În prezent, aproximativ 60% dintre angajați se confruntă cu programe de lucru rapide și agitate, în cea mai mare parte a orelor lor de lucru. 12% dintre cei chestionați spun că adesea sau aproape niciodată nu au suficient timp pentru a-și termina munca. În țările Europei de Nord de exemplu, 25,4% din toți angajații suferă de stres, ce este aproximativ similar cu media europeană. Statisticile denotă că aproape jumătate din lucrătorii europeni încă lucrează în poziții incorecte și neconfortabile din punct de vedere ergonomic ceea ce este caracteristic și pentru lucrătorii din Republica Moldova. Aproape o treime din lucrători sunt expuși la zgomot în timpul muncii; un sfert dintre lucrători lucrează în condiții de praf, temperaturi ridicate sau scăzute și vibrații.

  ”Doar prin promovarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă vom putea proteja viața lucrătorilor, familiilor acestora și comunității în general”.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP