logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Genericul în acest an este: „Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți !”, ce evidențiază faptul că ”o singură sănătate” unește eforturile atât ale serviciilor de asigurare a sănătății animale și umane, cât și ale altor servicii spre menținerea bunăstării epizootologice și epidemiologice în lume.

  Rabia (turbarea) este o boală infecțioasă virală, incurabilă cauzată de virusul rabic, ce afectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării) atât la animale, cât și la oameni. Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei în cazul mușcăturii sau prin contactul cu tesutul cerebral în cazul sacrificării și tranșării animalelor bolnave. În procesul declanșării îmbolnăvirii, câinii reprezintă principala sursă de infecție – peste 99% dintre cazurile umane sunt rezultatul expunerii la mușcătura unui câine infectat.

  În acest moment, rabia este responsabilă de 59 de mii de decese umane în fiecare an, iar 95% din acestea se înregistrează în Asia și Africa. Din toate persoanele mușcate de animale suspecte 40% sunt copii sub vârsta de 15 ani.

  În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt rare (în perioada 2003-2023 – 2 cazuri), însă aceasta rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, condiționată de situația epizootologică din țară și gravitatea acestei boli.

  În țara noastră, acordarea asistenței antirabice este asigurată de medicii chirurgi și traumatolog, responsabili de aceasta. Anual, în instituțiile medicale se adresează 4500-5000 persoane mușcate de diferite categorii de animale.

  În cazul în care ați fost agresat de orice animal, urmați aceste sfaturi:

  • spălați din abundență timp de 10 – 15 min cu apă și săpun locul mușcăturii;
  • prelucrați marginile rănii cu soluții de alcool etilic 70% sau iod 5%. Aceste acțiuni asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic;
  • adresați-vă la cea mai apropiată instituție medicală pentru a primi la necesitate tratamentul curativ-profilactic antirabic;
  • comunicați informația disponibilă despre animalul agresor pentru luarea măsurilor necesare de reducere a riscului de răspândire a bolii la alte persoane și animale.

  Adresarea la timp după asistență antirabică și urmarea tratamentului curativ-profilactic este unica șansă de a supraviețui în caz de infectare cu rabie!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP