logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Rabia este o boală infecțioasă deosebit de periculoasă cauzată de virusul Rabies, care, după apariția simptomelor clinice, aproape întotdeauna are un final fatal. Este foarte important să oferiți asistența necesară victimei în primele ore după infecție.

  Boala poate afecta atât animalele domestice, cât și cele sălbatice, dar în majoritatea cazurilor, aproape 99%, virusul rabiei la oameni provine de la câinii domestici. Boala este transmisă oamenilor prin mușcături sau zgârieturi, de obicei prin intermediul salivei. Prin urmare, este foarte important să cunoașteți că spălarea imediată și profundă a rănii cu săpun și apă, după contactul cu animalul, joacă un rol imens și poate salva o viață.

  Perioada de incubație a acestei boli poate dura între șapte zile și un an (de obicei 1-3 luni). Specialiștii disting trei etape:
  I – inițială (depresie);
  II – de excitație;
  III – de paralizie.

  Moartea pacientului are loc la 12-20 de ore după debutul paraliziei. De regulă, după apariția simptomelor clinice, pacienții nu pot fi salvați. Potrivit Alianței pentru Controlul Rabiei, 55 000 de persoane decedează anual din cauza rabiei în lume, ceea ce înseamnă în medie aproximativ o persoană la fiecare 10 minute (95% din decesele umane sunt înregistrate în Asia și Africa.).

  Menționăm că în ultimii ani situația epizo otologică la rabie în Republica Moldova se menține destul de încordată, fiind cauzată, în mare măsură, de neefectuarea activităților de diminuare a numărului de vulpi și câini fără stăpân, care sunt sursele principale de infecție.

  În a.2018, rabia animalieră a fost înregistrată în 10 teritorii administrative la 53 de animale, iar în 6 luni ale anului curent, rabia a fost diagnosticată la 23 de animale în 13 teritorii administrative. Rabia a fost depistată la 7 animale sălbatice – 5 vulpi, un bursuc și o nevăstuică, de asemenea la 16 animale domestice – 7 câini, 6 bovine, 2 pisici și o capră. Cele mai multe cazuri de rabie la animale au fost înregistrate în r-le Ștefan Vodă, Glodeni, Strășeni, Sîngerei, Camenca.

  În anul curent, a fost înregistrat un caz de rabie umană la un copil din mun. Chișinău, soldat cu decesul acestuia. Din anamneza epidemiologică, s-a constatat că băiatul era atașat de câini și pisici, inclusiv fără stăpân, fiind frecvent salivat, zgâriat, mușcat ușor. În instituția medicală de la locul de trai nu s-au înregistrat adresări ale pacientului/tutorelui după asistență medicală privind contactul cu aceste animale.

  Printre măsurile de profilaxie primară a îmbolnăvirilor prin rabie un rol important aparține auto ajutorului în cazul mușcăturilor de animale. În așa situație pătimașul, cât mai curând posibil, va asigura de sine stătător lavajul abundent al leziunii timp de câteva minute cu apă și săpun sau detergent. Marginile rănii se vor prelucra cu soluții cutanate alcool etilic 70% sau iod 5%. Prin acțiunile în cauză se asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic.

  Astăzi, medicii au vaccinuri sigure și eficiente care pot opri dezvoltarea bolii în urma mușcăturii. Conform statisticilor OMS, peste 15 milioane de persoane primesc anual astfel de vaccinuri, ceea ce contribuie la prevenirea a sute de mii de decese.
  În plus, există vaccinuri pentru imunizarea profilactică a oamenilor până la contactul cu animalele, care sunt recomandate persoanelor ale căror activități sunt asociate cu riscul de a fi infectate cu rabie.

  Rabia este o boală care poate fi prevenită prin vaccinuri și poate fi evitată prin vaccinarea câinilor și prevenirea mușcăturilor: «VACCINAȚI PENTRU A ELIMINA».

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP