logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Obiectivul principal din acest an al Zilei mondiale a inimii este să spulberăm barierele și să dăm oamenilor putere să-și preia controlul asupra bunăstării lor și să-i  ajutăm să-și îmbunătățească sănătatea inimii și să prevină decesele premature. ,,Folosește inima, cunoaște inima” este genericul din anul curent al Zilei mondiale a inimii, marcată pe 29 septembrie. Primul pas esențial este de a ne cunoaște inimile pentru că iubim și protejăm doar ceea ce cunoaștem mai bine. A-ți folosi inima înseamnă a acționa cu mult curaj pentru a-i ajuta pe alții.

  Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza numărul unu în lume ce provoacă aproape 19 milioane de decese, anual. BCV este un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce include: bolile coronariene, bolile cerebro-vasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Cea mai răspândită BCV este hipertensiunea arterială.

  Atacurile de cord și accidentul vascular cerebral fac peste 85% din decesele cauzate de BCV, iar a treia parte dintre acestea se întâmplă prematur, adică până la 70 de ani. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV se întâmplă în țările cu venituri mici și medii.

  În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și dețin peste 55% din decesele cauzate de bolile netransmisibile. Indicatorii morbidității prin bolile aparatului circulator se mențin la un nivel stabil înalt în ierarhia bolilor netransmisibile. Incidența prin BCV în anul 2022, a constituit 1997,3 cazuri la 100 mii locuitori, fiind de 1,2 ori mai mare comparativ cu anul 2021 (1681,8 cazuri la 100 mii cazuri), iar prevalența a constituit 29793,2 cazuri la 100 mii locuitori în comparație cu 28302,5 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2021.

  Cauzele dezvoltării BCV sunt asociate cu un șir de factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc fiziologici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârstă, sexul și predispoziția genetică.

  Mediul în care trăim, muncim sau ne distrăm poate avea o influență importantă asupra abilității noastre de a lua o decizie corectă pentru sănătatea inimii – îndeosebi mediul urban, care ne modifică stilul de viață și alimentația.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP