logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Pentru prima dată, în Republica Moldova, este desfășurată Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci sub genericul ,,Evitați cumpărarea ciupercilor din locuri neutorizate”. Specialiștii își propun ca scop să informeze și să sensibilizeze populația privind pericolul consumului de ciuperci otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație.

  Ciupercile sunt utilizate pe scară largă în alimentația umană datorită proprietăților gustative. Cu toate acestea, acestea prezintă și un mare pericol pentru sănătate. Aveți mare grijă la alegerea lor, deoarece majoritatea ciupercilor otrăvitoare conţin substanţe toxice cu efect letal în compoziţia lor, iată de ce este strict interzis să fie consumate.

  În Republica Moldova, pe parcursul anului 2021, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani. Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate colectării independente de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor din piețe neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.

  Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2022, au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 20 persoane, dintre care 2 copii. Cauzele principale care au generat apariția intoxicațiilor au fost colectarea independentă din locuri neautorizate, prepararea și consumul ciupercilor conservate în condiții casnice.

  Mergând la cules ciuperci, mulți se bazează pe cele mai „sigure” semne care, în opinia lor, ne ajută la identificarea uşoară a ciupercilor otrăvitoare. Iată care sunt aceste teste FALSE de care NU trebuie să țineți cont niciodată:

  • FALS: ciupercile atacate de către limacși sau de către insecte nu sunt toxice;
  • FALS: schimbarea culorii unei secțiuni executate în corpul de fructificație al ciupercii poate indica toxicitatea ei;
  • FALS: la contactul dintre o ciupercă otrăvitoare și un obiect de argint (de obicei un tacâm), aceasta din urmă se înnegrește;
  • FALS: dacă se gătesc sau se țin ciupercile în oțet, acestea își pierd toxicitatea;
  • FALS: prin aruncarea apei în care s-au ținut ori gătit ciupercile, se micșorează toxicitatea acestora;
  • FALS: înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii ciupercilor indică toxicitatea;
  • FALS: colorația vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei.

  Evaluarea unei ciuperci doar după aspectul general este o dovadă de inconștiență care mai devreme sau mai târziu va genera o confuzie cu posibile urmări grave.

  Cum se pot deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare?

  Este important să menționăm că nu există niciun test sigur la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.

  Recomandări generale privind consumul ciupercilor:

  • consumaţi doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate;
  • evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
  • evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;
  • ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
  • nu este recomandat ca bucatele cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;
  • ciupercile comestibile se consumă în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);
  • pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi, neapărat consultaţi o persoană competentă.

  Rețineți: ignoranța reprezintă cauza principală a intoxicațiilor grave cu ciuperci!

   

  În cadrul spitalului IMSP SCM „Sfânta Treime”, sunt internați pacienți din municipiu, dar și din țară cu intoxicații grave cu ciuperci, susține  Alexandru Belecciu, medic toxicolog reanimatolog, în secția Anestezie și Terapie Intensivă. Personalul medical din secția ATI este bine pregătit pentru a salva și trata pacienți cu atare grave probleme de sănătate. În acest context, populația e nevoie să cunoască că nu există niciun test sigur la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita otrăvirea. De aceea, medicul Alexandru Belecciu, recomandă de a consuma ciuperci  numai din locuri autorizate.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP