logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În data de 3 martie, este marcată Ziua mondială a auzului pentru a spori gradul de conștientizare a motivelor pierderii auzului, a metodelor de prevenire a acestui fenomen, dar și a promovării îngrijirii urechii. În acest an, genericul evenimentului este „Pentru a auzi pe viață, ascultați cu grijă!” și este centrat pe metodele și mijloacele de prevenire a pierderii auzului.

  Specialiștii din domeniu susțin că menținerea unui auz bun pe parcursul vieții este posibilă prin îngrijirea sănătății urechii. Astfel, multe cazuri ale pierderii auzului pot fi prevenite, inclusiv cele cauzate de expunerea la sunetele puternice. Evident, „Ascultarea în siguranță” poate atenua riscul pierderii auzului asociat cu expunerea la sunetul recreațional.

  În 2021, OMS a lansat Raportul mondial privind auzul, care a evidențiat numărul tot mai mare de persoane care trăiesc cu și sunt expuse riscului de pierdere a auzului. Evidențiind controlul zgomotului ca fiind una dintre cele șapte chei H.E.A.R.I.N.G. intervenții și a subliniat importanța atenuării expunerii la sunete puternice. În acest context, OMS solicită guvernelor, partenerilor din industrie și societății civile să crească gradul de conștientizare și să pună în aplicare standarde bazate pe dovezi care promovează ascultarea sunetelor în siguranță.

  Potrivit celor mai recente estimări ale OMS, peste 5% din populația lumii sau 430 milioane de oameni au nevoie de reabilitare pentru a-și rezolva pierderea „invalidantă” a auzului (432 de milioane de adulți și 34 de milioane de copii). Aproape 80% din persoanele care au suferit o pierdere invalidantă a auzului trăiesc în țările cu venituri mici. În raportul mondial asupra auzului al Organizației Mondiale a Sănătății se atestă că până în 2050 aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau 1 din 4 persoane, vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului.

  Conform datelor statistice, în Moldova incidența prin bolile urechii și ale apofizei mastoide a constituit în 2020 – 38,7 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2019 – 59,9 cazuri la 10 mii locuitori.

  Cauzele pierderii auzului pot fi diferite în funcție de vârstă. Astfel, în perioada intrauterină aceasta ar putea fi provocată de factorii ereditari, dar și de infecțiile intrauterine precum rubeola sau citomegalovirusul. În perioada prenatală factorii determinanți ar putea fi greutatea mică la naștere, icterul sever sau asfixia la naștere.

  În cazul copiilor, 60% din cazurile de pierdere ale auzului pot fi prevenite prin imunizarea împotriva rubeolei și a meningitei. În cazul adulților, afectarea urechii poate fi prevenită prin controlul zgomotului, ascultarea în siguranță și o bună igienă a urechii. Astfel, identificarea timpurie a pierderii auzului și a bolilor urechii prin screening sistematic este cheia unui management eficient.

  Din nefericire, pierderea auzului poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții: comunicare, dezvoltarea limbajului și a vorbirii la copii, cunoaștere, educație, angajare, sănătate mintală, dar și relațiile interpersonale.

  Pentru a auzi pe viață, ascultați cu grijă!

  Auzul e un dar!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP