logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În perioada 5 -1 1 septembrie 2023, se desfășoară Săptămâna globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), cu genericul „Acum este momentul îngrijirii”.

  Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sunt doar o parte din BNT. La nivel global opt din zece decese sunt cauzate de BNT. În Republica Moldova, nouă decese din zece sunt provocate de bolile netransmisibile.

  Povara BNT este globală, cu toate astea, țările cu venituri mici și medii precum e și Republica Moldova sunt cele mai afectate. Moldova se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității determinate de BNT din regiunea europeană.

  Potrivit OMS, milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea.

  Săptămâna globală de acțiuni în BNT, are scopul de a  crește gradul de conștientizare a societății privind factorii majori de risc (consumul de tutun, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și inactivitatea fizică),  sunt printre  cele mai frecvente motive în dezvoltarea  bolilor netransmisibile.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP