logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Anul acesta, sloganul Săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile este „Responsabilitatea”. Scopul acestei săptămâni este de a crește gradul de conștientizare a prevenirii și urgenței bolilor netransmisibile. Alianța globală pentru boli netransmisibile, desfășurată la Sharjah, Emiratele Arabe Unite, a identificat provocările cheie pentru acest an, inclusiv o cerere de recunoaștere a bolilor netransmisibile ca domeniu prioritar pentru investiții în sănătate și dezvoltare și pentru a consolida acțiunile de prevenire a acestora.


  BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate primordial de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și poluarea aerului atmosferic.
  BNT sunt principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial. Anual circa 41 de milioane de oameni decedează din cauza unei BNT, echivalent cu 71% din numărul total de decese la nivel global. Adițional, 15 milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani mor anual prematur din cauza unei BNT, iar peste 86% din aceste decese premature au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.
  Dintre toate bolile netransmisibile, bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces – 17,9 milioane de persoane anual, urmate de cancer cu 9,0 milioane, bolile respiratorii – 3,9 milioane și diabetul zaharat – 1,6 milioane.
  Pandemia de COVID-19 a scos și mai mult în evidență importanța prevenirii BNT – peste 90% din persoanele decedate de această infecție au avut ca co-morbidități boli cronice. A devenit clar, că reducerea prevalenței BNT va reduce și vulnerabilitatea populației la diferite infecții emergente.
  În Republica Moldova BNT reprezintă cauza principală de deces – circa 89% din stările morbide înregistrate la nivel național. În anul 2019, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează bolile aparatului circulator (58,5%), tumorile (16,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (8,9%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,3%), diabet zaharat (1,1%) și alte cauze (5,5%).
  Constituie o problemă majoră și prevalența înaltă a hipertensiunii arteriale (45%) și a obezității (24%), care în absoluta majoritate a cazurilor pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP