logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Anual, pe 7 iunie, este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor pentru a spori gradul de conștientizare privind siguranța alimentelor pentru protejarea sănătății publice, prosperitate economică și dezvoltare durabilă.

    Tema din acest an  ,,Siguranța alimentelor- știința în acțiune” pune accent pe faptul că știința stă la baza fiecărui aspect al siguranței alimentare, de la evaluarea riscurilor și analiza pericolelor, până la dezvoltarea de politici bazate pe dovezi și bune practici pentru prevenirea bolilor, reducerea costurilor și salvarea de vieți omenești.

    Guvernele se bazează pe descoperiri științifice pentru a elabora reglementări, întreprinderile alimentare aplică principii științifice pentru a menține standarde de producție sigure, iar consumatorii se bazează pe știință pentru a face alegeri informate pentru ași menține sănătatea și bunăstarea.

    Ziua mondială a siguranței alimentelor este o inițiativă dezvoltată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care gestionează un Program Comun de Standarde Alimentare – Codex Alimentarius. Această zi reprezintă un apel la conștientizare, prevenție și acțiune comună – siguranța alimentelor este responsabilitatea fiecăruia dintre noi!

    Alimentele nesigure care conțin bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice dăunătoare pot provoca peste 200 de boli diferite, de la diaree la cancer. Se estimează, că anual la nivel global peste 600 de milioane oameni sau circa 1 din 10 persoane se îmbolnăvesc după ce consumă alimente contaminate, cauzând peste 420.000 de decese și pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoasă. În medie, 1.600.000 de oameni se îmbolnăvesc zilnic din cauza alimentelor nesigure, copiii mici și persoanele în etate, fiind cei mai vulnerabili.

    În Republica Moldova, anual se înregistrează cca 12 – 15 mii cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv peste 2500 cazuri de intoxicații și toxiinfecții alimentare. Astfel, în a.2024 s-au înregistrat peste 12800 de cazuri de BDA, 2074 de peroane au avut de suferit de intoxicații și toxiinfecții alimentare. În structura morbidităţii predomină copiii de 0-17 ani (în 65% de cazuri). De menționat, că în a.2024 s-au înregistrat 16 de izbucniri epidemice în grup, cu implicarea a 215 persoane.

    Globalizarea comerțului, creșterea numărului de populației la nivel mondial, schimbările climatice și sistemele alimentare în rapidă schimbare au dus la o interconectare tot mai mare a lanțurilor de aprovizionare cu alimente, crescând astfel riscurile pe care le prezintă alimentele nesănătoase.

    OMS recomandă țărilor să îmbunătățească la nivel global și național capacitățile de a preveni, detecta și răspunde amenințărilor de sănătate publică, asociate cu alimentele nesigure, inclusiv prin:

    • Elaborarea sau actualizarea planurilor naționale de răspuns în caz de urgență pentru siguranța alimentelor;
    • Consolidarea sistemelor naționale de control al alimentelor;
    • Creșterea capacitățilot de supraveghere și coordonare;
    • Îmbunătățirea comunicării cu întreprinderile din sectorul alimentar și populația, etc.

    Apel la acțiune de Ziua mondială a siguranței alimentelor:

    • Dezvoltarea politicilor bazate pe dovezi științifice pentru a asigura siguranța alimentară și a aborda riscurile emergente.
    • Îmbunătățirea colectării și partajării datelor pentru a sprijini revizuirea periodică a consultanței științifice.
    • Investiția în cercetare și educație pentru a ghida politici bazate pe dovezi și a oferi tinerilor cunoștințe și competențe științifice.
    • Implementați măsuri de siguranță alimentară bazate pe dovezi pentru a identifica riscurile potențiale și a asigura manipularea, procesarea și depozitarea în siguranță a alimentelor.

    Pentru prevenirea bolilor condiționate de consumul alimentelor și a apei nesigure, îndemnăm populația să se alături campaniei #WorldFoodSafetyDay și să respecte CINCI principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:

    1. Curățenia. Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
    2. Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
    3. Gătiți la temperaturi potrivite fiecare grup de alimente;
    4. Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor, asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă pentru a preveni alterarea acestora;
    5. Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP