logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • În data de 8 septembrie 1951, la Copenhaga, a fost înființată Confederația Internațională de Fizioterapie cu scopul de conștientizare a rolului fizioterapiei în menținerea sănătății populației. Din acel moment în mai multe țări ale lumii, ziua de 8 septembrie este marcată anual ca o sărbătoare profesională a medicilor acestei specialități.


  Татьяна 2Medicul reabilitolog principal al Serviciului de Reabilitare Medicală și Medicină fizică a SCM ”Sfânta Treime” Tatiana Pascali ne spune despre profesia de fizioterapeut.

  Dna Pascali, spuneți-ne vă rog ce este astăzi fizioterapia?

  În general, fizioterapia reprezintă o varietate de practici terapeutice și de profilaxie, menite să restabilească organismul uman ce a avut de suferit în urma unor boli și să contribuie la îmbunătățirea semnificativă a bunăstării pacientului. În plus, fizioterapia este mijlocul de prevenire a unui număr mare de boli și contribuie semnificativ la stoparea agravării a multor dintre acestea. Prin urmare, este necesar să contactați un fizioterapeut chiar și atunci când nu întâlniți unele probleme de sănătate.

  Astăzi, fizioterapia face parte din reabilitarea medicală, care include și alte domenii precum: terapia manuală, kinetoterapia, fitoterapia etc.
  Medicul reabilitolog este un specialist care a fost instruit în utilizarea factorilor fizici naturali și artificiali care contribuie la tratamentul, prevenirea și reabilitarea medicală a pacientului. Doctorii acestei specialități ajută pacienții să identifice relația dintre bolile lor și obiceiurile pe care le au, ajută la rezolvarea problemelor cu postura, cu mușchii afectați, ajută la stabilirea cauzelor durerilor de cap și durerilor articulare etc. și bineînțeles, fac tot ce le stă în putință pentru a trata pacienții.

  Astăzi, stilul de viață sedentar este foarte comun, ceea ce afectează negativ organismul uman. În plus, mulți dintre noi petrec mult timp la computer, alții sunt adesea într-o stare stresantă, iar toți acești factori determină ca mușchii noștri să fie tensionați mereu. Treptat se dezvoltă un sentiment de disconfort, care se transformă adesea în sindrom de durere. Și anume medicii reabilitologi sunt cei care pot elimina tensiunea acumulată și astfel protejează organismul de boli.

  Secția Reabilitare Medicală a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” și-a început activitatea în 1976. În martie 2016, a fost reorganizat în Serviciul de Reabilitare, care în prezent include Cabinetul de Electroterapie și de Inhalare. Astăzi, aici activează 10 angajați – 2 medici și 8 asistente medicale, care ajută peste 5 500 de pacienți pe parcursul anului. 9 angajați dețin categoria superioară și o vastă experiență de lucru în acest domeniu. Fiecare dintre asistentele care lucrează astăzi aici au dedicat mai mult de 30 de ani fizioterapiei, iar asistenta medicală superioară Eugenia Dudco lucrează aici de la înființarea spitalului – mai mult de 40 de ani.

  Ce posibilități oferă Serviciul de Reabilitare Medicală din cadrul SCM ”Sfânta Treime”?

  Serviciul nostru dispune de următoarele proceduri medicale:

  Magnetoterapia are un efect pronunțat antiinflamator și analgezic, este bine tolerată de către pacienți și este utilizată pe scară largă în toate domeniile medicinii, în special în reumatologie în cazul bolilor articulare și spinoase, în neurologie etc.;
  Electroforeza substanțelor medicinale, care, în funcție de tipul medicamentelor, poate fi utilizată pentru o varietate de patologii;
  Curenți de impuls – proceduri care ameliorează sindromul de durere acută și cronică, îmbunătățesc metabolismul, au un efect stimulativ și sunt folosite pentru osteocondroză, artroză etc.
  Terapia cu microunde de rezonanță – care oferă informații diagnostice și este utilizată în gastroscopie, ginecologie, osteocondroză, artroză și artrită, pentru a crește imunitatea;
  UUS și RUV (unde ultrascurte și raze ultraviolete) – prescrise pentru diferite procese inflamatorii;
  Inhalări, care sunt prescrise pentru bolile acute și cronice ale sistemului respirator.
  După cum puteți vedea, metodele fizioterapeutice de tratament sunt utilizate pe scară largă în toate domeniile medicinii moderne și pentru o mare varietate de patologii.

  Cine poate beneficia de Serviciul de Reabilitare Medicală și ce este necesar?

  Pacientul vine la specialistul reabilitolog cu rezultatele anumitor investigații, în funcție de problema care l-a adus la noi. După ce a studiat aceste rezultate, medicul alege procedura optimă pentru acest pacient sau un set de proceduri. Serviciile noastre pot fi utilizate atât de către pacienții aflați în spital pentru tratamentul staționar – pentru ei toate procedurile fiind gratuite, cât și de către cei care doresc să beneficieze de un tratament din proprie inițiativă – serviciile prestate fiind plătite prin casierie.

  Ce recomandări puteți oferi pentru menținerea sănătății populației?

  Permiteți-mi să vă reamintesc că în tratamentul fizioterapeutic persistă factori naturali, datorită acestui fapt astfel de tratament este cea mai fiziologică metodă de terapie. Și acești factori sunt folosiți pe scară largă nu numai pentru tratament, ci și pentru prevenirea diferitelor boli, pentru întărirea, creșterea imunității, pentru prevenirea afecțiunilor coloanei vertebrale și articulațiilor. Prin urmare, pentru menținerea sănătății, este recomandabil uneori să vă supuneți cursurilor de terapie fizioterapeutică, pe care medicul le va determina, în funcție de starea de sănătate.
  Referitor la recomandări generale, ținând cont de hipodinamia actuală, aș recomanda să efectuați constant gimnastică terapeutică sau cel puțin în fiecare zi să mergeți pe jos în ritm rapid în funcție de vârsta și starea sănătății. Vreau să remarc că eficacitatea gimnasticii va crește semnificativ dacă combinați aceste exerciții cu masajul. Sunt binevenite și procedurile cu apă, cum ar fi: dușurile de contrast, băile cu diverse preparate precum săruri, ierburi, uleiuri aromatice etc.

  Aveți grijă de voi și fiți sănătoși!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP