logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Se apropie sfârșitul Postului Mare, iar în regimul alimentar a persoanelor care au ținut acest post vor fi incluse din nou alimentele de origine animală. Șef secție Gastrologie, medic gastroenterolog categorie superioară Margareta Surlari sugerează cum să ieșiți din post fără a dăuna sănătății.

   

   

  Câteva sfaturi care nu trebuie ignorate:
  • Trecerea la un regim alimentar normal trebuie să fie treptată. Raportul de 2 la 1 ar fi ideal. Ceea ce înseamnă că după 40 de zile în care ați consumat doar alimente de post, aveți nevoie de încă 20 de zile pentru reveni la un meniu complet. În cazul în care sunteți perfect sănătos, puteți reduce această perioadă la 7-10 zile. Mesele trebuie să fie regulate și să conțină porții mici.
  • În primele zile de după post trebuie să fiți foarte prudenți. Este bine să introduceți treptat în alimentație produsele lactate (dar nu greu digerabile, cum ar fi frișca grasă, smântâna grasă, brânzeturile tari etc.), apoi ouăle, peștele, carnea de pasăre și carnea de vită. Este recomandat să gătiți carnea la aburi sau în rolă, în folie de staniol. Apropo, carnea gătită astfel este foarte delicioasă și sănătoasă, ceea ce este foarte important. La garnitură pot fi servite legume sau cereale.
  • Atenție cu alcoolul. De sărbători puteți savura un pahar de vin sec; băuturile tari mai bine să le lăsați pentru altă dată. După o perioadă lungă de abstinență de la alcool, starea de ebrietate poate surveni foarte rapid și la moment nepotrivit; și nu uitați că alcoolul dăunează sănătății Dvs.
  Dacă ați urmat cu strictețe toată perioada de post, când ieșiți din post este recomandat să vă abțineți de la:
  • pesmeți condimentați, chipsuri, alune sărate și alimente similare;
  • alimente prăjite, murate, sărate, afumate, de la grăsime, ravioli, etc.
  • băuturi carbogazoase, lapte condensat, cafea, brioșe (nu în zadar cozonacul de Paști este copt de joi, ca până duminică să reușească să se usuce un pic);

  În concluzie, aș vrea să menționez că perioada de post poate slăbi în mare măsură organismul unui om sănătos, îndeosebi persoanele cu boli acute sau cronice. Țineți minte că riscul agravării acestor boli este suficient de mare.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP