logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Se apropie sărbătorile de iarnă, care de regulă nu trec fără o masă copioasă și variată. Despre regulile simple ce trebuie să le urmăm la mesele festive pentru a nu supraîncărca stomacul și pentru a păstra o sănătate de fier chiar și după sărbători povestește medicul gastroenterolog Viorica Năstase, categorie superioară.

  IMG_4509-199x300Din punctul de vedere al unui medic gastroenterolog ce pericole prevăd mesele de sărbătoare?

  Cele mai frecvente plângeri după mesele festive excesive sunt: greața, greutate în stomac, pirozisul sau gustul amar în gură. Medicii le numesc simptomele dispepsiei. Însă cel mai mare pericol din punctul de vedere al unui medic gastrenterolog este considerată acutizarea bolilor gastro-intestinale, care adesea sunt asociate cu supraalimentarea.

  În acest sens, deosebit de atenți trebuie să fie pacienții cu boli cronice cum ar fi: pancreatita, ulcerul gastric sau alte boli gastro-intestinale, diabet zaharat etc.

  Anul Nou este o sărbătoare de familie, pe care toți o întâlnesc, atât cei tineri cât și cei bătrâni, cei sănătoși și cei nu prea, precum și cei care trebuie să urmeze o dietă. Însă este dificil să reziști mesei de sărbătoare, să te poți abține de la bucatele gustoase. După mesele festive, inclusiv cea de Revelion, numărul pacienților cu acutizări ale maladiilor tractului gastro-intestinal, cum ar fi pancreatita, crește considerabil.

  Al doilea pericol este intoxicația. De regulă, gospodinele gătesc diverse feluri de mâncare, care servesc ca masă pentru întreaga familie încă câteva zile după seara de Revelion. Trebuie să fiți atenți în primul rând cu salatele ce conțin diverse sosuri, cum ar fi maioneza, care este un produs alimentar ușor alterabil, care chiar la păstrarea corectă poate fi consumat cel târziu a doua zi. În cazul în care salata a stat pe masă mai mult de jumătate de noapte, termenul de valabiltate este expirat deja. Cu salatele cumpărate trebuie să fim și mai precauți, deoarece nu se știe când și cum au fost gătite, dar și cât timp a trecut de când acestea sunt puse pe rafturile magazinului.

  În al doilea rând, este posibil ca unul din produse să nu fie proaspăt, deoarece cumpărăturile de Revelion se efectuează în grabă și astfel putem da peste un vânzător necinstit.

  Ce reguli trebuie să urmăm pentru masa de Anul Nou?

  Nu trebuie să vă înfometați întreaga zi înainte de masa de Revelion. Multe persoane, în special cele care au grijă de silueta lor și care numără permanent caloriile în plus, consideră că din moment ce întreaga zi te limitezi total la mâncare, seara poți mânca orice, fără a-ți face griji pentru siluetă. De fapt, atunci când sunteți flămânzi o să mâncați mult mai mult. Deci încercați în ajunul sărbătorii, să aveți unele gustări ușoare în timpul zilei, cum ar fi niște legume sau salate, astfel încât să nu vă supraalimentați stomacul. În nici un caz nu stați flămânzi întreaga zi în așteptarea mesei festive.

  Apropo, consumarea mâncării noaptea este un adevărat stres pentru organism, digestia fiind încetinită, iar alimentele fiind asimilate mai lent. Deci, în ajunul Revelionului, este bine să vă opriți doar la gustări ușoare. Începeți sărbătoarea cu mâncarea caldă, chiar dacă acest lucru nu se practică. În cazul meselor calde, satietatea vine mai rapid decât în cazul aperitivelor reci, cu care încep de obicei mesele festive la noi.

  Încercați să nu consumați alimente grase. Faceți tot posibilul doar să gustați până și cel mai gustos platou de mâncare, dacă acesta este gras. În noaptea de Anul Nou ficatul deja suferă în urma consumării alcoolului, iar alimentele grase vor avea și ele o contribuție deosebită în această „suferință”.

  Se recomandă să mâncați porții mici și să faceți pauze, astfel o să simțiți mai ușor momentul saturației. Limitarea nu se referă și la legume. În noaptea Revelionului acestea sunt cele mai bune prietene. Cum am menționat mai sus, după miezul nopții cel mai bine ar fi să nu mâncați alimente grele, însă după alcool sunt necesare unele gustări, așadar legumele, fructele și salatele vin în ajutor.

  Este necesar să administrăm unele enzime?

  Este important să administrăm corect enzime (capsule, drajeuri) în timpul sau după mese, în insuficiența exocrină a pancreasului (pancreatită cronică; bolile inflamatorii cronice ale stomacului, intestinului ficatului, vezicii biliare; dispepsia; flatulența), pentru a facilita digestia în tractul gastro-intestinal după consumarea unei asemenea cantități de mâncare cu scop de „profilaxie” cu câteva zile înainte de Revelion, pentru a preveni acutizarea bolilor.

  Despre alcool și intoxicațiile cu acesta, ce ne puteți spune?

  Sper că este clar pentru toți, că pentru evitarea unei intoxicații cu alcool, este important ca acesta să fie procurat din magazine. În mod tradițional, în noaptea Revelionului toți servesc șampanie, care pare a fi mai moale, însă trebuie să știți că de la aceasta te îmbeți mai repede, apar dureri de cap, iar stomacul nu o tolerează.

  Fiți atenți cu cocktailurile alcoolice, îndeosebi cu cele necunoscute. Cel mai bine ar fi să consumați băuturile deja cunoscute, de înaltă calitate.

  Încercați să nu serviți alcool cu apă minerală, astfel procesul de intoxicație devine mai rapid din cauza creșterii suprafeței și gradului de absorbție a substanțelor nocive. Dacă totuși acest lucru este necesar, cel mai bine ar fi să consumați apă plată necarbogazoasă, astfel zona de aspirație va fi mai mică.
  De asemenea, trebuie să țineți cont și de cantitatea alcoolului – sărbătoarea este sărbătoare, însă alcoolul în doze mari este toxic pentru ficat.

  Ce recomandări aveți și pentru zilele de după Revelion?

  Ar fi bine ca după sărbători, câteva zile să urmați o dietă de legume și să organizați o zi de detoxifiere. Sigur că este nevoie de o voință deosebită, deoarece organismul este obișnuit cu cantități mari de mâncare. Apropo, dacă seara vă este foame, puteți bea o cană de iaurt amestecat cu două linguri de tărâțe. Timp de 3-4 zile, această metodă va curăța foarte bine organismul.

  Spre sfârșit aș vrea să vă urez sărbători fericite. Fie ca acestea să treacă fără consecințe pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră. Încercați să urmați niște reguli simple, pentru ca sărbătorile să fie frumoase și să nu devină o povară.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP