logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Astăzi, în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, dl Vasile Ceauș, medic chirurg, șef al secției Chirurgie Generală de la Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a vorbit ascultătorilor despre activitatea chirurgicală în perioada pandemiei.


  Dl Vasile Ceauș̦ a spus: ”Indiscutabil este o etapă dificilă pentru întreaga societate, e nevoie de muncă, răbdare și multă străduință pentru a învinge noul virus. Vreau să remarc munca titanică realizată de colegii mei, medici, asistenți medicali, infirmiere, care zi și noapte oferă asistență medicală populației din întreaga țară. În perioada de pandemie, toate secțiile de chirurgie din cadrul spitalului clinic municipal “Sfânta Treime” și-a fortificat regimul de lucru.
  Astfel, dacă până la declanșarea pandemiei, în structura maladiilor, 70% de pacienți erau spitalizați pe urgență, iar 30% spitalizări programate, în tot acest răstimp chirurgia de urgență constituie 97% patologii acute chirurgicale, în care timpul semnifică viață.
  Evident s-a schimbat structura maladiilor din cauza acestei pandemii, există factorul psihologic, frica în societate precedată de noul virus și de aceea a început să fie foarte mulți pacienți cu ulcere acute stomacale și duodenale cu hemoragii, de asemenea sau acutizat un șir de patologii printre care litiaza biliară cu sindromul icteric, intoxicații severe ce necesită măsuri foarte energice și cheltuieli enorme pentru a recupera pe pacienți.
  Din nefericire acești oameni își pun în pericol viața, temându-se de Covid-19, ei riscă să moară de alte patologii. În această perioadă dificilă, spitalul clinic municipal “Sfânta Treime” oferă asistență medicală pacienților din întreaga republică.
  Țin să menționez că, de la începutul pandemiei, directorul spitalului dl Oleg Crudu, a făcut tot posibilul să protejeze personalul și pacienții de noul virus SARS- CoV-2. Administrația a procurat echipamente cu un grad înalt de protecție, dezinfectante, remedii pentru dezinfecție. O muncă titanica este realizată de întregul personal medical, începând cu Departamentul Primiri Urgente, Reanimare și Terapie Intensivă, serviciul de laborator, medicii de gardă, toți își depun stăruința la maximum pentru a trata și proteja pacienții.
  În situația pe care o parcurgem cu toții, vreau să atenționez populația privind simptomele care sunt evidente în patologiile chirurgicale de urgență, e vorba de un disconfort abdominal, dureri neclare, în atare situații e nevoie de consultul medicului, nu trebuie să tolerați durerea!
  Nu știe nimeni cât va dura această situație și atunci e nevoie fiecare să respecte cele măsuri binevenite în prevenirea Covid-19, e vorba de purtarea măștilor și respectarea distanței fizice. Este important să îndeplinim cele cerințe impuse de OMS, ca într-o bună zi să biruim acest virus. Îndemn populația să fie cât mai responsabilă, cu adevărat de fiecare din noi depinde această biruință! De asemenea țin să spun că, personalul medical din cadrul spitalului clinic municipal “Sfânta Treime” este la datorie și este pregătit sa ofere asistenta medicală populației din întreaga tară. Așadar, dacă aveți probleme de sănătate adresați-vă, noi vă vom ajuta!”

  Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP