logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În ediția de astăzi „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, dl Grigore Popușoi, medic cardiolog intervenționist în Departamentul Cardiologie Intervențională și Chirurgie Endovasculară al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit publicului ascultător despre cauzele și tratamentul minim invaziv al aterosclerozei.


  Potrivit dlui Grigore Popușoi, ateroscleroza este o afecțiune care apare atunci când arterele sunt îngustate în urma depunerilor de lipide pe pereții acestora, ca urmare blocând fluxul sanguin, cauzând o serie de boli cardiovasculare.
  Debutul aterosclerozei începe încă din copilărie, de aceea este oportun prevenirea aterosclerozei să înceapă de la o vârstă cât mai mică.
  Riscul de ateroscleroză crește pe măsură ce înaintăm în vârstă, astfel bărbații de peste 45 de ani și femeile de peste 55 de ani prezintă un risc crescut de ateroscleroză.

  Căt privește motivele care stau la baza dezvoltării acesteia pot fi tensiunea arterială crescută, fumatul ori colesterolul mărit. Toți acești factori dăunează endoteliului și determină apariția plăcii arteriale, iar în timp riscul de apariție a unui blocaj datorate aterosclerozei.

  Există mai multe tipuri de ateroscleroză, în funcție de localizarea și cauzele acesteia. Astfel orice parte a corpului poate fi afectată de ateroscleroză, începând de la inimă, rinichi sau picioare.

  Dl Grigore Popușoi, de asemenea a remarcat că, intervențiile minim invazive utilizate cu succes în tratamentul aterosclerozei sunt angioplastia și implantarea de stent, terapia fibrolinică, operația de bypass.

  Stilul de viață este esențial în prevenirea aterosclerozei, astfel alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, îmbunătățesc circulația sanguină și stimulează dezvoltarea formării naturale a unor vase de sânge sănătoase.

  Emisiunea „Sănătate pentru Toți” a culminat cu un reportaj realizat în secția Infarct Miocardic Acut de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în care pacienții au vorbit despre medicii din această secție, dar și despre administrația spitalului care în ultimii ani asigură noi tehnologii medicale și condiții bune hoteliere.

  Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP