logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Dna Tatiana Dumitraș, conferențiar universitar, Departamentul Medicină Internă a USMF „Nicolae Testemițanu”, consultant-internist al Departamentului Medicină Internă la IMSP SCM „Sfânta Treime”, a vorbit despre importanța vaccinurilor, în emisiunea „Matinal Național” de la Radio Moldova.

  Probabil mulți dintre noi au uitat ce efecte devastatoare pot avea variola, tetanosul, rujeola, poliomielita sau alte boli transmisibile, care au fost reduse sau chiar au dispărut total, datorită programelor de imunizare. Vaccinurile, constituie una dintre cele mai mari descoperiri medicale din istoria omenirii, a reiterat dna Tatiana Dumitraș: «Beneficiile vaccinurilor sunt de necontestat. Cât privește parcursul vaccinului din laborator în cabinetul medicilor, sunt multe etape, preclinice și clinice, iar procesul de producție a unui vaccin poate dura între 3 și 36 luni în funcție de tipul de vaccin. Orice vaccin este aprobat de autorități competente și apoi produs și distribuit populației. Siguranța fiecărui vaccin este monitorizată constant de către OMS pentru milioane de doze administrate la nivel global. În acest context vreau să spun că, Republica Moldova procură doar vaccinuri precalificate de către Organizația Mondială a Sănătății.

  Datorită imunizării, Republica Moldova a reușit să combată poliomielita, difteria, tetanosul și rubeola. În același timp, a fost diminuată rata îmbolnăvirilor prin tuberculoză, hepatita virală B, tuse convulsivă, oreion, rota virus și pneumococi. Atât în Republica Moldova, cât și în alte țări ale lumii, există o polemică la această temă și tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii. În acest sens e nevoie să conștientizăm că imunizarea este una dintre cele mai reușite și rentabile intervenții în sănătate din lume și salvează milioane de vieți. Fiecare copil merită să fie vaccinat împotriva bolilor care pot pune viața în pericol, cu certitudine imunizarea constituie un pas esențial pentru o societate sănătoasă. În contextul pandemiei actuale, vaccinul împotriva Covid-19 reprezintă un instrument de importanță majoră în controlul și stoparea pandemiei, de a preveni îmbolnăvirea cu nou virusul care declanșează forme grave de boală provocate de COVID-19.

  Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova este realizat în conformitate cu Planul Național de Imunizare».

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP