logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Astăzi, în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, dna Valentina Lupan, medic chirurg oftalmolog, șefa secției Oftalmologie și Microchirurgia ochiului de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit despre particularitățile glaucomului și importanța consultului oftalmologic.


  Dna Valentina Lupan a explicat: ”Glaucomul definește mai multe afecțiuni oculare care au ca efect degradarea nervului optic și care, netratate, pot duce la deteriorarea vederii și chiar la pierderea acesteia. Mulți pacienți nu știu ca suferă de glaucom, pentru că este asimptomatic, acționează tăcut, iar diagnosticul este pus abia când efectele asupra vederii sunt deja ireversibile.

  Printre factorii de risc ce pot declanșa glaucomul pot fi:
  – vârsta de peste 60 de ani;
  – existența unor cazuri în familie;
  – unele afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare;
  – miopia severă, traumele oculare.

  Spuneam că, glaucomul nu prezintă simptome, astfel singurul mod de a descoperi aceasta afecțiune cât mai precoce este de a efectua controale periodice si investigații specifice. Grație evoluției tehnologice avem la dispoziție diverse echipamente și metode moderne de a diagnostica și trata această afecțiune oculară. În acest sens este examenul de câmp vizual care ne arată cum funcționează nervul optic. Tomografia de nerv optic ne permite sa verificăm cu ajutorul laserului starea fibrelor nervoase ale nervului optic. Astfel, putem diagnostica glaucomul înainte ca acesta sa aibă manifestări clinice și putem să prevedem riscul de a face glaucom.
  In cazul în care glaucomul este deja diagnosticat, tomografia de nerv optic ne ajuta sa știm cât de afectat este nervul optic și să monitorizăm corect evoluția bolii, dar și tratamentul.
  Cât privește tratamentul glaucomului poate fi administrat prin picături oftalmice, pastile, chirurgie cu laser, chirurgie tradițională și endoscopie oculară.
  Scopul oricărui tratament este de a preveni pierderea suplimentară a vederii, deoarece pierderea acuității vizuale care deja a apărut din cauza glaucomului este ireversibilă.
  Vestea bună este că glaucomul poate fi gestionat dacă este detectat devreme și tratat conservativ sau chirurgical.
  Deja am remarcat, din fericire, în zilele noastre există metode eficiente de diagnosticare, la timp a glaucomului, cu condiția ca fiecare persoana care are peste 40 de ani sa meargă la medicul oftalmolog periodic. Vizitele periodice la medicul oftalmolog, investigațiile complete si corecte, tratamentul corect administrat în funcție de caz, efectuat cu seriozitate de către pacient pot preveni efectele nedorite ale acestei boli.”
  Să aveți Sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP