logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Astăzi, în una dintre sălile de operație a SCM „Sfânta Treime”, profesorii otorinolaringologi din SUA au demonstrat un master-class pentru specialiștii din Moldova. Mai multe detalii despre acest eveniment relatează doctorul în științe medicale, conferențiar universitar catedra Otorinolaringologie a USMF „N. Testemițanu”, șef Clinică ORL a SCM „Sfânta Treime”, Vasile Cabac.

  Dr. Rodney Shlosser din Carolina de Sud și dr. Marius Moody din Alabama nu sunt pentru prima dată la noi. Cele trei clinici ORL din Moldova colaborează cu ei de mult timp, împărtășesc experiențele acumulate, programele de formare etc. Ieri, profesorii au predat lecții pentru specialiștii otorinolaringologi, precum și pentru studenți, medici rezidenți, medici otorinolaringologi și medici care trec specializarea, astfel au participat toți cei care doresc să dobândească cunoștințe noi în domeniul rinologie și anume: nasul și sinusurile paranazale (profesorii sunt specializați anume în acest domeniu).
  Având în vedere că baza uneia dintre clinici este secția Otorinolaringologie a SCM „Sfânta Treime”, profesorii nu sunt pentru prima dată nici în spitalul nostru. Mai exact, ei efectuează un master-class în sălile noastre de operație și își împărtășesc experiența deja pentru a III-a oară (alte vizite au avut loc în 2013 și 2015).
  Una dintre intervențiile chirurgicale care au fost efectuate astăzi a fost chirurgia endoscopică de înlăturarea a polipilor încolțiți în sinusurile nazale. De fapt, în aproximativ 2 ani de când beneficiem de echipament nou am efectuat mai mult de 200 de astfel de intervenții chirurgicale. Însă avem mereu ce învăța de la colegii informați, deoarece în fiecare caz există nuanțe foarte subtile care pot completa cunoștințele și experiența.

  A doua operație efectuată este una extrem de complicată, nivelul său de dificultate fiind cel mai mare și anume 5. În timpul intervenției, pacientului i-a fost efectuată septo-plastia și plastia nasului extern, astfel pentru remodelare se folosește țesutul cartilaginos al coastei extras la începutul operației, care aparține aceluiași pacient,. Această operație durează mai mult de 4 ore și necesită experiență, cunoștințe și efort fizic considerabil.

  Suntem extrem de recunoscători colegilor din străinătate pentru că au știut să împărtășească cu noi cunoștințele și experiența lor și sperăm la o colaborare frumoasă în continuare.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP