logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Săptămâna de conștientizare a consumului de sare 2023 va avea loc în perioada 15- 21 mai cu tema: “Uită de obiceul de a pune sare în bucatele gata!”. În fiecare an, Organizația Internațională privind Sarea organizează o „Săptămana Mondială de Conștientizare a Sării” pentru a ajuta la creşterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în ecxes a sării asupra sănătății.

    Campania anuală este șansa noastră de a vorbi direct publicului larg, evidențiind sarea ascunsă în produsele alimentare și încurajând pe cei care consideră sarea esențială în mâncarea lor și în hrana copiilor lor să acționeze. Prima Săptămână oficială de conștientizare a sării a fost în 2008, cu obiectivul de a crește gradul de conștientizare a surselor de sare din alimentație. Un deceniu mai târziu, obiectivul reducerii consumului de sare este încă pe ordinea de zi.

    Fapte:

    • Excesul de sare crește riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și alte boli ale aparatului circulator. Consumul în exces de sare este, de asemenea, legat de boli de rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și obezitate.
    • Potrivit „Studiului național privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova” realizat în anul 2016 de Biroul de țară a1 OMS, moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS sau 10,8 grame/zi. Bărbații consumă mai multă sare (11,5 grame), comparativ cu femeile (10,3 grame). Totodată, în mediul rural se consumă mai multă sare (11,3 grame/zi) comparativ cu mediul urban (10 grame/zi).
    • Consumul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord coronarian. Principalul beneficiu al reducerii consumului de sare este reducerea corespunzătoare a tensiunii arteriale crescute.
    • Statele membre ale OMS au convenit să reducă aportul de sare de către populația globală cu aproximativ 30% până în 2025.
    • Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat.

    Sarea din alimentația zilnică poate proveni din alimente procesate, fie pentru că sunt deosebit de bogate în sare (cum ar fi mâncăruri gata preparate, carne procesată precum slănină, șuncă și salam, brânză, gustări sărate, tăiței, etc.), fie pentru că sunt consumate frecvent în cantități mari (cum ar fi pâinea și produsele din cereale procesate). Sarea se mai adaugă în alimente și în timpul gătitului (bulion și cuburi de bulion) sau la masă (sosde soia, sos de pește și sare de masă).

    Scăderea aportului de sare sub 5 g/zi pentru adulți este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a hipertensiunii arteriale și a infarctului miocardic acut, inclusiv a decesului de pe urma acestuia. Dintre toate comportamentele asociate hiperconsumului de sare, cel mai eficient este evitarea adăugării sării în mâncare înainte de consumul acesteia.

    Recomandări pentru reducerea sării:

    • Pentru adulți: OMS recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 g (puțin sub o linguriță) de sare pe zi.
    • Pentru copii: OMS recomandă ca aportul maxim recomandat de sare pentru adulți să fie ajustat în scădere pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 15 ani, în funcție de nevoile lor energetice față de cele ale adulților. Această recomandare pentru copii nu abordează perioada de alăptare exclusivă (0—6 luni) sau perioada de hrănire complementară cu alăptare continuă (6—24 luni).
    • Toată sarea care este consumată ar trebui să fie iodată sau „fortificată” cu iod, care este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului la dat și copilul mic și pentru optimizarea funcției mentale a oamenilor în general.

    Despre sare, sodiu și potasiu:

    • Sodiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului plasmatic, echilibrul acido-bazic, transmiterea impulsurilor nervoase și funcționarea normală a celulelor.
    • Excesul de sodiu este legat de rezultate negative asupra sănătății, inclusiv creşterea tensiunii arteriale.
    • Principalii contribuitori la consumul alimentar de sodiu depind de contextul cultural și de obiceiurile alimentare ale unei populații.
    • Sodiul se găseşte în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi laptele, carnea și crustaceele. Se găseşte adesea în cantități mari în alimentele procesate, cum ar fi pâinea, carnea procesată și gustările, precum și în condimente (de exemplu, sursă de soia, sursă de pește).
    • Sodiul este, de asemenea, conținut în glutamatul de sodiu, folosit ca aditiv alimentar în multe părți ale lumii.
    • Potasiul este un nutrient esențial necesar pentru menținerea volumului total a1 fluidelor corporale, a echilibrului acid și electrolitic și a funcției celulare normale.
    • Potasiul se găsește în mod obişnuit într-o varietate de alimente nerafinate, în special fructe și legume.
    • Aportul crescut de potasiu reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică la adulți.

    Consumul excesiv de sare la domiciliu poate fi redus prin:

    • Consumul produselor cu un conținut redus de sare;
    • Pregătirea bucatelor acasă cu un conținut redus de sare;
    • Înlocuirea sării cu ierbuiri și mirodenii aromatice pentru savoare și gust;
    • A elimina solnița de pe masă;
    • A evita sărarea bucatelor în procesul de gătire, etc.

    Percepții greșite despre reducerea sării

    • “Într-o zi fierbinte și umedă când transpiri, ai nevoie de mai multă sare în dietă.” Se pierde puțină sare prin transpirație, așa că nu este nevoie de sare suplimentară chiar și într-o zi fierbinte și umedă, deși este important să bei multă apă.
    • “Sarea de mare nu este „mai bună” decât sarea fabricată pur și simplu pentru că este „naturală”. Indiferent de sursa de sare, sodiul din sare este cel care provoacă efecte negative asupra sănătății.
    • “Sarea adăugată în timpul gătitului nu este principala sursă de aport de sare.” În multe țări, aproximativ 80% din sare din dietă provine din alimente procesate.
    • “Mâncarea nu are nevoie de sare pentru a avea o aromă atrăgătoare.” Este nevoie de ceva timp pentru ca papilele gustative ale unei persoane să se adapteze, dar odată ce se obișnuiesc cu mai puțină sare, este mai probabil să se bucure de mâncare și Să observe o gamă mai largă de arome..
    • “Mâncarea nu are aromă fără sare.” Deși acest lucru poate fi adevărat la început, papilele gustative se obișnuiesc în curând cu puțină sare și este mai probabil să vă bucurați de mâncare cu mai puțină sare și mai multă aromă.
    • “Alimentele bogate în sare au gust sărat.” Unele alimente care au un conținut ridicat de sare nu au un gust foarte sărat, deoarece uneori sunt amestecate cu alte lucruri, cum ar fi zaharuri, care maschează gustul. Este important să citiți etichetele alimentelor pentru a afla nivelul de sodiu.
    • “Doar bătrânii trebuie să se îngrijoreze de câtă sare mănâncă.” Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială la orice vârstă.
    • “Reducerea sării ar putea fi dăunătoare pentru sănătate.” Este foarte dificil mănânci prea puțină sare, deoarece există atât de multe alimente de zi cu zi care conțin sare.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP