logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Dna Valentina Șeptelici, medic psihiatru, în secția Toxicologie la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a vorbit în ediția „Matinal Național” de la Radio Moldova despre prevenirea suicidului, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, marcată pe 10 octombrie.

  Dna Valentina Șeptelici a spus: ”În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale este consacrată prevenirii suicidului. Este o problemă actuală, peste 800.000 de oameni, mor anual prin suicid. Așadar, este o problemă care trebuie abordată, studiată și prevenită când este posibil.
  Cauzele suicidului nu poate fi una singură, de obicei este un complex de factori. Pot fi factorii ereditari, factorii exogeni, probleme care persoana se confruntă pe parcursul vieții, pot fi anumite nereușite, pierderi materiale, pierderea unei persoane apropiate.
  La un moment dat, persoana consideră că nu face față situației actuale, este depășit de unele probleme și atunci nu vede ieșire din situația creată, decât a face un suicid pentru a termina cu toate problemele care-l copleșesc.
  Există foarte multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni suicidul. De regulă, aceste persoane dau de bănuit că nu este totul normal în plan psihologic. În așa cazuri trebuie să fim atenți față de ei, să venim cu unele recomandări, sfaturi. Putem vorbi cu un psiholog sau un medic psihiatru.
  În Municipiul Chișinău, sunt formate centre de sănătate mintală, în care activează specialiști în domeniu. Persoanele sau rudele acestora se pot adresa în aceste centre pentru a primi ajutorul psihologic și dacă trebuie chiar și medicamentos.”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP