logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În data de 1 decembrie, consemnăm Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA. Organizatorii evenimentului, îndeamnă societatea modernă să conștientizeze impactul pe care îl are HIV/SIDA, dar și să recurgă la acțiuni care ar diminua incidența HIV în întreaga lume. În acest an, Ziua Mondială împotriva SIDA, este marcată cu sloganul „Egalizare!”. Este un îndemn care sugerează echitate la servicii de testare, tratament și prevenire HIV. Potrivit OMS, anume oferirea accesului echitabil la testarea HIV, este cheia pentru a pune capăt epidemiei HIV.

    OMS face apel la liderii globali și cetățenii să recunoască și să abordeze cu îndrăzneală inegalitățile care împiedică progresul în eliminarea SIDA. Egalizarea accesului la serviciile esențiale pentru HIV, în special pentru populațiile cheie – bărbați care fac sex cu bărbați, persoane transgender, consumatori de droguri, lucrători sexuali și partenerii acestora.

    HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică care afectează peste 2 milioane de oameni din Regiunea Europeană a OMS. În ultimii câțiva ani, progresul spre atingerea obiectivelor HIV a stagnat, resursele s-au micșorat și, ca urmare, numeroase vieți sunt în pericol. Disparitatea și inechitatea accesului la serviciile de sănătate, și la serviciile HIV în special, și nerespectarea drepturilor omului se numără printre eșecurile care au permis HIV să devină și să rămână o criză globală de sănătate.

    În Republica Moldova, infecția cu HIV, conform datelor statistice, la 01.01.2022 cumulativ, au fost înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV, din 15249 PTHIV estimate pentru a. 2022. În perioada ianuarie – octombrie 2022, conform datelor din registrul PTH au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV, dintre care 128 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predomină calea de transmitere homosexuală.

    Principalele mesajele de comunicare sunt:

    • Dacă ai făcut sex neprotejat cu o persoană a cărei statut HIV nu îl cunoști, ar fi bine să te testezi. Ai grijă de sănătatea ta sexuală. Testează-te!
    • Uneori poți să nu știi că ești HIV pozitiv. Necunoașterea statutului HIV nu te scutește de consecințe. Testează-te!
    • Ție îți poți spune orice. Nu ține ascuns de tine statutul tău HIV. Testează-te!
    • Dacă îți cunoști statul HIV, vei putea începe mai repede un tratament care îți poate salva viața. Ai grijă de sănătatea ta. Testează-te!
    • Doar dacă îți cunoști statutul HIV, poți fi sigur că te protejezi pe tine și persoana pe care o iubești. Testează-te!

    Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA, a fost sărbătorită pentru prima dată în 1988, eveniment mondial care îndeamnă la acțiuni ce ar stopa infecția HIV și de a aminti pe cei pierduți din cauza bolilor legate de SIDA.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP