logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În acest an, Ziua Mondială a Luptei cu SIDA va fi sărbătorită pentru a 28-a oară, pentru a reaminti încă o dată oamenilor despre cât de important este procesul de stopare a răspândirii epidemiei HIV SIDA.

    Print

    Această boală se dezvoltă treptat. Timpul necesar pentru activarea virusului, adică perioada de incubație, care începe după infecție, poate dura de la 3-6 săptămâni până la un an. În această perioadă, boala poate să nu se manifeste deloc. Însă la începutul perioadei de incubație, în corp apar anticorpi specifici, care pot fi detectați prin teste speciale de laborator. Din acest motiv, după un presupus risc de infecție, persoana trebuie să aștepte cel puțin 3 săptămâni, să facă un test de sânge pentru anticorpii HIV. Chiar dacă rezultatul este negativ, testul trebuie repetat peste 3 și apoi peste 6 luni, deoarece anticorpii se dezvoltă la fiecare în mod diferit. Este important să înțelegem că în momentul în care anticorpii ajung în organism, omul poate fi sursă de infecție cu HIV, fără să presupună nimic, fiindcă el nu știe că este infectat.

    După perioada de incubație, urmează perioada inițială de infecție, care durează de la câteva zile până la 2-3 săptămâni, și la o treime din cei infectați se manifestă ca fază acută a bolii. Primele simptome ale infecției cu HIV seamănă cu multe alte boli infecțioase des întâlnite. Acestea pot fi: creșterea temperaturii, diverse erupții cutanate, tulburări intestinale, slăbiciune, pierderea în greutate, etc. Deseori, bolnavul nu se consultă cu medicul, pentru că aceste simptome trec destul de repede, uneori fără tratament.

    Următoarea etapă este asimptomatică, adică manifestări clinice ale bolii practic nu există, omul se consideră sănătos, duce o viață normală, dar devine o posibilă sursă de infecție. Durata acestei faze este de 1-3 luni, în dependență de starea sistemului imunitar al omului.

    După care începe mărirea ganglionilor limfatici (inghinali, axilari, occipitali etc.). Această etapă durează în medie între 1,5-5 ani.

    A treia etapă este cea a bolilor secundare, atunci când pe fonul imunității afectate se manifestă diverse infecții virale, bacteriene, fungice, precum și dezvoltarea proceselor neoplazice. Ea durează de la 3 la 7 ani. Această etapă include: peste o lună de febră, scădere în greutate (chiar mai mult de 10%), slăbiciuni, tulburări de somn, etc. O dată cu epuizarea sistemului imunitar se dezvoltă o varietate de infecții secundare, care afectează și mai mult organismul.

    Cea de a patra etapă este terminală, atunci când HIV, înmulțindu-se, afectează toate celulele noi ale sistemului imunitar uman. Organismul rămâne fără apărare în fața bacteriilor și virușilor, sistemul imunitar nu poate face față provocărilor, astfel se dezvoltă SIDA – sindromul imunodeficienției dobândite. Această se caracterizează printr-o varietate de procese neoplazice și posibile deformări fizice și estetice din cauza infecțiilor. Cei care au sistemul nervos afectat pot suferi pierderi de memorie și de orientare în timp și spațiu. Periodic pot fi remisii ale bolii, dar după acestea urmează perioade noi de boală, chiar mai severe decât cele anterioare. Perioada de viață a bolnavilor în această etapă poate dura de la câteva luni până la câțiva ani. Conform datelor statistice 50% bolnavi decedează peste 1 an, iar 75% peste 3 ani.

    Din păcate, până în prezent nu există nici un tratament capabil să scape definitv organismul de virusul HIV. Din fericire însă există preparate care permit pacientului să ducă o viață normală. Dar mult mai important este să previi această boală, din acest motiv trebuie să știți că nu este greu să împiedici infectarea organismului cu virusul HIV: trebuie să practicați un mod sănătos de viață, să fiți precauți și responsabili în comportamentul sexual, să păstrați sănătatea voastră și a celor dragi.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP