logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. Prin intermediul acestei zile, Societatea Internațională de Nefrologie urmărește să atragă atenția asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive și evoluției bolilor de rinichi în lume.

  Anul acesta, Ziua mondială a rinichiului se desfășoară sub sloganul „Reducerea decalajului informațional pentru o îngrijire mai bună a rinichilor”. Pentru atingerea acestui deziderat, organizatorii propun măsuri adresate atât comunității, în general, cât și lucrătorilor din domeniul sanitar și factorilor de decizie din domeniul sănătății publice. Accesul publicului larg la informațiile relevante pentru menținerea în parametrii optimi ai funcționării rinichilor trebuie facilitat, astfel încât să fim cu toții familiarizați cu noțiuni de profilaxie, stilul optim de viață pentru menținerea sănătății renale, factorii de risc ce pot declanșa bolile de rinichi, precum și cu influența asupra rinichilor a altor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și bolile cardiace.

  Societatea Internațională de Nefrologie se referă și la importanța pe care personalul medical o are nu doar în tratarea bolilor de rinichi, ci și în privința comunicării cu pacienții.

  Nu în ultimul rând, factorii de decizie la nivel macro trebuie să conștientizeze faptul că, deși bolile de rinichi reprezintă un factor de risc sanitar la nivel global, în multe țâri clinicile de nefrologie și dializă rămân sub-finanţate și insuficiente.

  Mortalitatea cauzată de bolile de rinichi este în creștere, având potențialul de a ajunge a cincea cauză de deces pe mapamond la nivelul anului 2040. Prevenția prin informarea corectă poate salva mii de vieți și, în paralel, reduce cheltuielile din sistemele de sănătate.

  Dl Boris Sasu, conferențiar universitar, șef al secției Nefrologie și Dializă SCM „Sfânta Treime”, în cadrul ediției „Matinal Național”, a vorbit despre importanța Zilei mondiale a rinichiului și măsurile care pot reduce incidența afecțiunilor renale. Diagnosticate la timp, afecțiunile de rinichi pot fi tratate, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP