logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În data de 10 septembrie, este marcată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului – Zi în care oamenii din toată lumea se mobilizează să transmită un mesaj de grijă și susținere persoanelor care trec prin durere emoțională. Ziua Mondială de prevenire a suicidului, reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, a reduce stigma și a promova acțiunile de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid. Genericul evenimentului din acest an este „Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre”, astfel, prin acțiunile noastre, indiferent dacă sunt mari sau mici, putem oferi speranță celor aflați în dificultate.


    Potrivit specialiștilor, sinuciderea este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali și culturali, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi. Din nefericire și pandemia COVID-19 a determinat o creștere a sentimentelor de izolare și vulnerabilitate în societate.
    Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul sinuciderii. Acesta se află printre primele 20 cauze de deces la nivel mondial în rândul persoanelor de toate vârstele. Totodată, sinuciderile sunt responsabile pentru 700 000 de decese anual, ceea ce semnifică o sinucidere la fiecare 40 de secunde.
    Din păcate, Republica Moldova se află în topul țărilor cu rata de suicid înaltă, numărul anual fiind în jur de 500 persoane.
    Prevenirea sinuciderii este posibilă și fiecare dintre noi poate avea un rol semnificativ în prevenirea ei. Astfel, e nevoie să facem diferența în calitate de membru al societății, copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.

    Iată câteva recomandări binevenite în prevenirea suicidului:

    • Să cunoaștem semnele de alarmă ale suicidului , este vorba de disperare, furie necontrolată, răzbunare sau acțiuni nechibzuite, de asemenea, retragerea de la prieteni, familie și societate.
    • Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință din comunitatea noastră;
    • Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
    • Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.

    Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că problema sinuciderii reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice. În plus, rata mortalității prin suicid este un indicator din obiectivul 3.4 al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă: până în 2030, de a reduce cu o treime mortalitatea prematură din cauza bolilor netransmisibile prin prevenire și tratament și de a promova sănătatea mintală și bunăstarea.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP