logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice (Ziua mondială a BPOC) este marcată în acest an pe 15 noiembrie. Această zi a fost înființată în 2002 la sugestia OMS și a Inițiativei Globale pentru bolile pulmonare obstructive cronice ((Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, GOLD) – o organizație care colaborează cu profesioniști și funcționari din domeniul sănătății. Organizațiile internaționale au creat această zi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la BPOC și pentru a promova tratamentul și prevenirea acestei boli pentru pacienții din întreaga lume.

    În acest an, genericul „Multe fețe ale BPOC” a fost ales pentru a atrage din nou atenția tuturor asupra acestei boli insidioase, din cauza căreia își pierd viața milioane de oameni.

    Boala pulmonară obstructivă cronică este un nume comun pentru o serie de boli în care se observă o perturbare constantă a mișcării fluxului de aer din plămâni. Această boală este dificil de diagnosticat, pune în pericol viața multor persoane și, din păcate, este imposibil de vindecat complet, deși tratamentul adecvat poate încetini dezvoltarea sa.

    Conform estimărilor OMS, BPOC afectează 210 de milioane de oameni de pe planetă. Astfel, peste 3 milioane de persoane au murit de BPOC în 2012, sau 6% din totalul deceselor la nivel global, cu tendințe de creștere pentru deceniile următoare din cauza expunerii continue la factorii de risc și a îmbătrânirii populației. Persoanele în etate și femeile au risc sporit de a dezvolta BPOC.

    În Europa între 4 și 10% din adulți au BPOC, ce afectează aproape egal bărbații și femeile, datorită consumului crescut de tutun în rândul lor sau expunerii la fumul de tutun sau la alți poluanți din aer. În Republica Moldova prevalența prin bronșita cronică obstructivă, a constituit în anii 2015 și 2016 respectiv 144,0, și 143,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

    Principalele cauze ale dezvoltării bolii sunt, în primul rând, fumul de tutun, inclusiv fumatul pasiv, poluarea aerului, substanțe chimice volatile și praful la locul de muncă, infecții frecvente ale tractului respirator inferior etc.

    Cele mai frecvente simptome ale BPOC sunt: sufocarea (sau o senzație de lipsă a aerului), sputa anormală (un amestec de saliva și mucus în căile respiratorii), tuse cronică. Pe măsură ce boala progresează, se adaugă simptome noi: respirație șuierătoare, presiune în piept, pierdere în greutate, anorexie, oboseală, leșin, activitatea fizică zilnică devine dificilă (chiar devine dificil să urcați câteva trepte sau să mutați o valiză).

    La recomandarea OMS, condiția necesară pentru diagnosticarea BPOC este calculul indicelui fumătorului: numărul de țigări fumate pe zi este înmulțit cu numărul de luni pe an și dacă această valoare depășește 160, fumatul la acest pacient reprezintă un risc în ceea ce privește dezvoltarea BPOC.

    Pentru a confirma diagnosticul de BPOC este necesar să se supună spirometriei – un test funcțional pulmonar care măsoară volumul de aer din plămâni și viteza cu care aerul este expirat și inspirat.

    Datorită faptului că BPOC se dezvoltă încet, este cel mai adesea diagnosticată la persoanele după 40 de ani. În ceea ce privește sexul, exista o perioadă în care BPOC se întâlnea mai des la bărbați. Dar acum boala afectează bărbații și femeile aproape în mod egal. Acest lucru se datorează creșterii consumului de tutun în rândul femeilor din țările cu venituri ridicate și creșterii expunerii la poluarea aerului interior în țările cu venituri mici (ca rezultat al utilizării combustibilului solid pentru gătit și încălzire).

    Insidiositatea bolii obstructive cronice constă în simplitatea simptomelor sale: dispnee, spută rară, tuse. La aceste simptome nu se acordă de obicei o atenție și o importanță deosebită. Între timp, boala se dezvoltă, permeabilitatea căilor respiratorii scade treptat, organele suferă de lipsă de oxigen, apare tusea, sufocarea. Iar când pacientul vine la doctor, are deja a treia sau a patra etapă a bolii, fiind practic invalid. Prin urmare, este foarte important să contactați specialiștii la primele simptome. Prevenirea BPOC este destul de ușoară, însă este imposibil de vindecat: procesul de apariție a unei leziuni a țesutului pulmonar nu poate fi oprit, acesta poate fi încetinit.

    Conform studiului Global Burden of Disease pentru 2015, numărul de persoane care au murit din cauza bolii pulmonare obstructive cronice timp de 25 ani (1990-2015) a crescut cu aproape 12% în întreaga lume.

    În același timp, experții sugerează că numărul real de pacienți cu BPOC depășește statisticile oficiale de 9-10 ori: din cauza simplității simptomelor bolii, oamenii nu știu că sunt bolnavi.

    Deja, fiind pe locul patru printre cauzele morții, conform estimărilor OMS, în fiecare minut de la BPOC din lume, șase persoane mor. Între timp, până în 2030, BPOC poate fi a treia cauză de deces.

    Aceste cifre sunt suficiente pentru a înțelege gravitatea bolii.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP