logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită și „Ziua Lumânărilor Aprinse”, marcată în acest an la 19 mai, este una dintre cele mai importante mișcări împotriva infecției HIV/SIDA, care răspândește speranță și unește toate comunitățile în întreaga lume. Începând cu anul 1983, „Ziua Lumânărilor Aprinse” are loc în a treia duminică a lunii mai și este condusă de peste 1200 de organizații din 115 tari în care se organizează comemorări pentru a onora viețile pierdute și influențează conștiința socială referitor la problema HIV/SIDA.

    Cu suportul financiar al Fondului Global, UNAIDS Moldova și sloganul: „Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV”, în cadrul campaniei sociale „Sfidează virusul, nu oamenii!”, care se desfășoară în perioada 15-31 mai a.c., marcarea acestei zile oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special, în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV, formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, dezvoltare a parteneriatelor și îmbunătățirii abilităților de mobilizare a comunităților în prevenirea HIV.
    Conform datelor UNAIDS, 77,3 milioane persoane au fost infectate cu HIV și 35,4 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. S-a redus numărul cazurilor noi de infecție cu HIV cu 47%, comparativ cu anul 1996 și indicele mortalității determinate de SIDA cu 51%, comparativ 2014, când au fost constatați indicii cei mai înalți. La nivel mondial, în 2017 trei din patru (75%) își cunoșteau statutul HIV, patru din cinci persoane (79%) din care își cunoșteau statutul HIV au accesat tratamentul antiretroviral, supresiva virală fiind constatată la patru din cinci persoane care au accesat tratamentul antiretroviral.
    În Republica Moldova, infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați. Conform datelor statistice, la 01.01.2019 au fost înregistrate 12784 cazuri de infecție cu HIV, din 15835 estimate. În a.2018, au fost înregistrate 905 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 225 în teritoriile de Est (a.2017 – 832 şi respectiv, 217). Majoritatea persoanelor cu infecția HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.
    Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-nfecțiilor, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV și membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere și pre-expunere este disponibil și se acordă conform protocoalelor naționale elaborate în baza ghidurilor OMS.
    La 01.01.2019 în tratament antiretroviral se aflau – 5865 pacienți.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP