logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În perioada 21-26 martie este consemnată Săptămâna Națională de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar cu genericul ,,Gestionarea irațională a pesticidelor- factor de risc pentru sănătatea umană!” Specialiștii din domeniul sănătății publice în această săptămână desfășoară acțiuni de comunicare, informare și sensibilizare a populației și agenților economici care gestionează produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Expunerea populației generale la pesticide are loc în principal prin consumul de alimente și de apă potabilă contaminate cu reziduuri de pesticide, în timp ce expunerea substanțială poate apărea și în timpul efectuării lucrărilor pe terenuri particulare.

    Potrivit specialiștilor, pesticidele necesită a fi gestionate, depozitate și utilizate în concordanță cu recomandările de pe etichetă, de către specialiști instruiți în acest domeniu și conform prevederilor fișei de securitate.

    Produsele de uz fitosanitar trebuie procurate în locuri specializate și depozitate în locuri sigure, destinate pentru acest scop și care să dispună de certificate de calitate.

    De asemenea, specialiștii reiterează că produsele de uz fitosanitar, trebuie utilizate de către persoane competente, iar la lucrările de aplicare a pesticidelor să se respecte cerințele igienice și securitatea muncii, să nu se admită copii și femei însărcinate.

    Spre regret, în secolul XX, în republica Moldova au fost utilizate pe scară largă o serie de produse, care s-au dovedit a fi toxice, iar efectele asupra organismului uman au început să apară în timp, ceea ce a impus specialiștii spre o analiză mai detaliată a substanțelor date și ulterior interzicerea unora dintre ele. Pe parcursul ultimilor șase ani(2016-2021), au fost înregistrate 655 de cazuri de intoxicații, dintre care 223 la copii.

    Specialiștii în sănătate publică susțin că Intoxicațiile cu pesticide se înregistrează, cel mai frecvent, din cauza producerii sporite și utilizării în masă de către persoane neinstruite. În acest context o preocupare constituie și numărul deceselor cauzate de pătrunderea accidentală sau intenționată a pesticidelor în organismul uman și a constituit 24 de cazuri, inclusiv la 5 copii.

    În Republica Moldova anual se utilizează peste două mii de tone de pesticide. Valoarea medie a intensității de utilizare a produselor de uz fitosanitar constituie 1,6 kg/ha, însă în unele regiuni ale țării se constată o intensitate crescută – circa 4,6 kg/ha.

    Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) reprezintă produse chimice utilizate cu scopul de a proteja plantele prin nimicirea dăunătorilor, însă aplicarea irațională a acestor produse pot avea în timp acțiuni nefaste asupra stării de sănătate.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP