logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În 22 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Genericul evenimentului din acest an este „Apele subterane – să facem invizibilul vizibil” și accentuează rolul vital al apelor subterane pentru sistemele de apă și canalizare, agricultură, industrie, ecosisteme și adaptarea la schimbările climatice.

    Potrivit OMS, în Regiunea Europeană, peste 16 milioane de oameni încă nu au acces la apă potabilă și mai mult de 31 de milioane de oameni au nevoie de servicii sanitare de bază.

    Bolile infecțioase cauzate de calitatea proastă a apei, canalizare și igienă inadecvate includ diareea, hepatita A și infecțiile cu helminți transmise de sol. Totodată, apa poate transmite populației și agenți neinfecțioși precum arsenul, fluorura, plumbul și nitrații.

    În Republica Moldova, apele subterane reprezintă 65% din volumul total al apei consumate. Rezultatele supravegherii calității apei din sistemele centralizate subterane de alimentare cu apă potabilă denotă nivele de neconformitate a acesteia, atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Astfel, pe parcursul ultimilor 3 ani s-au înregistrat neconformități ale probelor de apă prelevate din surse centralizate subterane după următorii indicatori: conținutul de nitrați, bor, amoniu, conținutul de fluor, duritate, escherichia coli și enterococi. Totuși, datorită respectării perimetrelor de protecție sanitară sondele arteziene sunt mai puțin poluate comparativ cu sursele descentralizate de alimentare cu apă potabilă și fântânile de mină.

    Experții în acest domeniu relevă că evitarea problemelor de epuizare a apelor subterane necesită politici coerente privind energia, utilizarea terenurilor și irigații. Totodată, reducerea risipei alimentare poate juca, de asemenea, un rol important în reducerea consumului de apă potabilă la nivel global și regional.

    Aveți grijă de apele subterane!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP