logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • În perioada 23-29 octombrie 2022, se desfășoară a X-a ediție a Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb : „Spuneți nu intoxicației cu plumb!” Punctul cheie al acestei săptămâni de acțiune, reprezintă accelerarea progresului în direcția eliminării globale a vopselelor cu plumb prin intermediul măsurilor de reglementare.

    În acest context, este necesar de menționat că plumbul este un element cu proprietăți toxice, inclus de OMS în lista celor zece substanțe chimice cu risc major pentru sănătatea publică, la moment nefiind stabilită o doză de expunere inofensivă pentru sănătatea umană. Conform datelor Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) actualizate în 2020, fiecare al treilea copil are o concentrație de plumb în sânge peste limita valorilor admise, ceea ce denotă gravitatea acestei probleme majore de sănătate publică, întrucât expunerea la plumb are un impact mult mai accentuat în cazul copiilor. Sunt demonstrate efectele nefaste asupra dezvoltării neurocognitive sau comportamentale, afectând inclusiv sistemul nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, reproductiv, hematologic, renal și imunologic.

    Menționăm că OMS a determinat vopseaua cu plumb ca factor principal de expunere la acest toxic, iar eforturile de eliminare a acesteia — ca prioritate globală, fondând un parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Alianța Globală pentru Eliminarea Vopselei de Plumb în scopul limitării compușilor plumbului în vopsele.

    Conform actualizării datelor din 2021 ale OMS, se estimează că aproape jumătate dintre cele 2 milioane de vieți pierdute în urma expunerii cunoscute la substanțe chimice, în anul 2019 au fost cauzate de expunerea la plumb.

    Doar în perioada anilor 2016-2021, în Republica Moldova au fost înregistrate 92 de cazuri de intoxicații acute cu vapori de vopsele, dintre care 19 cazuri în rândul copiilor, iar, întrucât la etapa actuală, în țară nu există obligativitatea testării vopselelor la conținutul de plumb preventiv plasării pe piață, aceasta prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană în cazul utilizării.

    Ținând cont de cele expuse mai sus, ANSP reiterează necesitatea de a selecta cu precauție vopselele destinate utilizării la lucrările de reparație și evitarea categorică a celor care conțin plumb. Pentru aceasta se recomandă verificarea minuțioasă, prin studierea etichetei, a componentelor vopselelor, până la achiziționarea acestora, iar la necesitate, solicitarea de la agentul economic a actelor suplimentare, care ar confirma inofensivitatea produsului.

    Intoxicația cu plumb este un fenomen ce poate fi prevenit!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP