logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Ziua Mondială a Glandei Tiroidei este marcată anual în data de 25 mai în toate țările (World Thyroid Day) și a fost stabilită în 2008, în timpul congresului Asociației Europene a Tiroidei. Aceasta se concentrează asupra sănătății tiroidei și educarea cu privire la profilaxia și tratamentul bolilor glandei tiroide.

  Glanda tiroidă are un rol important în activitatea întregului organism. Hormonii generați de ea contribuie la reglarea metabolismului. Nivelul lor depinde de menținerea temperaturii corpului, producerea energiei, consumul de oxigen tisular și altele. Starea și funcționarea glandei tiroide influențează toate aspectele vieții umane, inclusiv starea de spirit și aspectul exterior.
  Dacă starea glandei tiroide este bună, ea produce cantitatea de hormoni necesară pentru buna funcționarea a organismului. Dacă aceasta este extrem de activă, atunci produce o cantitate prea mare de hormoni și invers, dacă nu este suficient de activă, nivelul hormonilor va fi mai mic decât cel necesar organismului. În oricare caz se va produce o modificare a metabolismului: accelerarea sau decelerarea proceselor oxidative din organism.
  Practic, toate bolile tiroidiene, care au legătură cu cele mai comune boli endocrine se dezvoltă treptat și neobservat, fără manifestări clinice pronunțate.

   

  Dna Natalia Porcereanu, medic endocrinolog categorie superioară, șef al secției Endocrinologie la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a vorbit în contextul Zilei Mondiale a tiroidei la Radio Moldova, despre cele mai frecvente afecțiuni a glandei tiroide și măsurile de prevenire ale acestora.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP