logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua mondială de luptă împotriva rabiei este marcată anual, pe 28 septembrie, fiind coordonată de Alianța Globală pentru Controlul Rabiei (GARC). În acest an, evenimentul se desfăşoară cu genericul: „Rabia: o sănătate, zero decese”.

    Activitatea este dedicată eliminării rabiei atât la oameni, cât și la animale, în sprijinul realizării Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD): zero decese până în 2030. Acest eveniment este susținut de organizațiile internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

    Rabia, boală care poate fi prevenită în proporție de 100%, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor în peste 150 de țări. Peste 59 mii de oameni mor, anual, din cauza rabiei. Mușcătura unui câine infectat reprezintă principala sursă de infecție în 99% din cazuri de rabie umană. Din toate persoanele mușcate de animale suspecte, 40% sunt copii sub vârsta de 15 ani.

    Dacă în ţările Africii şi Asiei sursa principală de infecţie pentru om o constituie câinii, în Republica Moldova această este reprezentată de vulpi. Numărul excesiv de vulpi condiţionează apariţia lor (în căutarea hranei) în localităţi, în fâșiile forestiere adiacente, unde sunt frecvent întreţinute animalele ierbivore domestice (ovinele, bovinele, caprinele) şi fiind deseori agresate, îndeosebi de vulpile bolnave, devin în continuare şi ele surse de infecţie pentru oameni. De asemenea, o sursă puternică de răspândire a rabiei în țară o prezintă şi câinii fără stăpân, numărul cărora creşte considerabil în ultimii ani.

    Pe parcursul anilor 2020 – 2021, în Republica Moldova, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate. Conform datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, pe parcursul anului trecut, numărul animalelor depistate cu rabie s-a diminuat semnificativ (de 4 ori) – de la 82 în a.2020 până la 20 în a.2021. S-a micșorat, de asemenea, circulația virusului rabic în populația animalelor domestice (de la 66 la 16). Situația ar putea fi condiționată de diminuarea numărului vulpilor bolnave, depistate în această perioadă – ele fiind principala sursă de infecție (de la 13 la 4), atât pentru fauna sălbatică, cât și pentru cea domestică.

    Conform rapoartelor statistice anuale, în instituțiile medico-sanitare teritoriale pe parcursul anului 2021 s-au înregistrat 4790 persoane agresate de diferite categorii de animale, ce corespunde practic indicatorului respectiv pentru a.2020. Ca și în anii anteriori, majoritatea persoanelor (51,9% ) au suferit în urma contactului cu animalele, stăpânii cărora nu respectă regulile de întreținere a acestora.

    Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. În acest context, menţionăm că graţie adresării precoce după asistenţa antirabică şi primirii tratamentului curativ-profilactic, apariţia rabiei este anual prevenită la 120-200 persoane agresate de diverse animale cu diagnosticul confirmat de rabie.

    Ministerul Sănătăţii și Agenția Naţională pentru Sănătate Publică depun eforturi pentru asigurarea permanentă a instituţiilor medicale cu preparate vaccinale, evaluează activitatea specialiştilor responsabili de acordarea asistenţei antirabice, organizează diferite manifestări dedicate propagării măsurilor de profilaxie a rabiei.

    Un rol deosebit în activitățile de prevenire a acestei boli aparţine populaţiei, care este chemată de a îndeplini următoarele măsuri profilactice:

    Asiguraţi întreţinerea câinilor de pe lângă casă la legătură şi vaccinarea lor anuală contra rabiei. Rețineți – vaccinarea căinilor poate întrerupe ciclul de transmitere a rabiei!;

    • Consultaţi animalul suspect de boală la specialistul veterinar;
    • Evitaţi prinsul animalelor sălbatice de pradă, de asemenea contactul cu animalele fără stăpân;
    • Țineți animalele de companie supravegheate și departe de animalele sălbatice – fiecare stăpân e responsabil de sănătatea animalelor întreținute;
    • Nu lăsați mâncare pentru animale de companie sau resturi de masă afară, unde acestea vor atrage animale sălbatice sau fără stăpân.
    • În cazul contactului cu orice animal soldat cu mușcături, zgârieturi, salivare a oricărei părți a corpului spălaţi bine rana cu săpun sub apă curgătoare, prelucraţi marginile rănii cu tinctură de iod şi adresaţi-vă imediat după asistenţă medicală.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP