logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială de Luptă Împotriva Rabiei este un eveniment la nivel mondial, marcată anual la 28 septembrie, începând cu anul 2007, ca urmare a deciziei OMS și Alianței Mondiale pentru Controlul Rabie. În acest an genericul Zilei este: „Stop Rabia: Colaborați, Vaccinați“, deoarece anume colaborarea și vaccinarea sunt elemente de bază în combaterea rabiei.

    Rabia este o boală infecțioasă deosebit de periculoasă cauzată de virusul Rabies, care, după apariția simptomelor clinice, aproape întotdeauna are un final fatal. Este foarte important să oferiți asistența necesară victimei în primele ore după infecție.
    Boala poate afecta atât animalele domestice, cât și cele sălbatice, dar în majoritatea cazurilor, aproape 99%, virusul rabiei la oameni provine de la câinii domestici. Boala este transmisă oamenilor prin mușcături sau zgârieturi, de obicei prin intermediul salivei. Prin urmare, este foarte important să cunoașteți că spălarea imediată și profundă a rănii cu săpun și apă, după contactul cu animalul, joacă un rol imens și poate salva o viață.
    La nivel global, câinii sunt principalii purtători ai rabiei. Aproximativ 99% din cazurile de rabie la om se datorează mușcăturilor de la câini infectați. Controlul și eradicarea rabiei înseamnă, prin urmare, combaterea acesteia de la sursa sa animală.
    Perioada de incubație a acestei boli poate dura între șapte zile și un an (de obicei 1-3 luni). Specialiștii disting trei etape:
    I – inițială (depresie);
    II – de excitație;
    III – de paralizie.
    Moartea pacientului are loc la 12-20 de ore după debutul paraliziei. De regulă, după apariția simptomelor clinice, pacienții nu pot fi salvați. Potrivit Alianței pentru Controlul Rabiei, 55 000 de persoane decedează anual din cauza rabiei în lume, ceea ce înseamnă în medie aproximativ o persoană la fiecare 10 minute (95% din decesele umane sunt înregistrate în Asia și Africa.).
    Cu regret, Republica Moldova este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri de rabie la animale în Europa. Principală sursa de infecție pentru om o reprezintă vulpile, dar și câinii fără stăpân, numărul cărora crește considerabil.
    În anul 2019, rabia au fost depistate 95 de cazuri de rabie la animale inclusiv regiunea din stânga Nistrului (11 cazuri), cu o distribuție extinsă pe teritoriu țării implicând 29 raioane. În procesul epizootic au fost implicate 22 de animale sălbatice, dintre care 18 au fost vulpi, 73 de animale domestice, majoritatea fiind bovine (35), câini și pisici (23 și, respectiv, 13). Totodată, în luna iulie, a fost înregistrat un caz de rabie umană la un copil de 11 ani din mun. Chișinău. Cazul a fost confirmat prin metode de laborator efectuate la Centrul de referință pentru rabie (Institutul Pasteur) din Franța.
    În acest an rabia animalieră continuă să se manifeste destul de activ – în primele 6 luni au fost depistate 6 cazuri de rabie la animale sălbatice și 24 – la animale domestice, distribuite în 19 teritorii administrative.
    Menționăm că din anul 2001 până în prezent au fost înregistrate 3 cazuri de rabie umană (în a. 2003, 2016 și 2019), toate fiind cauzate de adresarea tardivă după asistență medicală a persoanelor lezate de animale.
    Printre măsurile de profilaxie primară a îmbolnăvirilor prin rabie un rol important aparține auto ajutorului în cazul mușcăturilor de animale. În așa situație pătimașul, cât mai curând posibil, va asigura de sine stătător lavajul abundent al leziunii timp de câteva minute cu apă și săpun sau detergent. Marginile rănii se vor prelucra cu soluții cutanate alcool etilic 70% sau iod 5%. Prin acțiunile în cauză se asigură înlăturarea și neutralizarea unei cantități considerabile de agenți biologici, inclusiv virusul rabic.
    Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-au propus ca în comun să elimine cât de curând posibil riscurile pe care le prezintă rabia atât pentru sănătatea animală (fie domestice fie sălbatice), cât și pentru sănătatea omului, iar ca obiectiv de bază au trasat ca până în anul 2030 să fie înregistrate zero decese umane din cauza rabiei.
    Astăzi, există vaccinuri sigure și eficiente care pot opri dezvoltarea bolii în urma mușcăturii. Conform statisticilor OMS, peste 15 milioane de persoane primesc anual astfel de vaccinuri, ceea ce contribuie la prevenirea a sute de mii de decese.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP