logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua mondială de luptă împotriva rabiei este marcată anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei, având drept scop creșterea nivelului de conștientizare a populației asupra impactului rabiei umane și animale, măsurile de prevenire a bolii și posibilităților de eliminare a principalelor surse de infecție la nivel mondial. Sloganul acestei zile în 2018: „ Distribuiți mesajul. Salveaza o viata.” („Share the message. Save a life.”)

    Rabia este o zooantroponoză (boală cu transmitere de la animale la om) de origine virală ce provine de la animalele carnivore sălbatice și domestice, prin contactul direct cu saliva infectată (prin mușcături, zgârieturi). Primele semne de boală apar peste 3-8 săptămâni și mai mult și debutează cu senzații de durere, prurit, furnicături în locul mușcăturii, dureri de cap, excitabilitate, lipsa poftei de mâncare, febră, iar constricția laringelui și faringelui provoacă hidrofobie (frică de apă), aerofobie, care în medie durează 3-6 zile, iar moartea survine, fără excepție, prin insuficiență cardiacă și respiratorie.
    În Republica Moldova principala sursă de infecție pentru om sunt vulpile care în căutarea hranei se deplasează în localităţi, fâşii forestiere adiacente, unde sunt frecvent întreţinute erbivorele domestice (ovinele, bovinele, caprinele), care ulterior fiind agresate de vulpile bolnave, devin o sursă de infecţie. O altă sursă de răspândire a rabiei o reprezintă câinii fără stăpân, numărul cărora creşte vertiginos. Deoarece situația epizootologică este nefavorabilă şi persistă deficiențe în realizarea măsurilor de combatere şi profilaxie a rabiei, se atestă un număr mare de solicitări ale populaţiei agresate de animale după asistenţă antirabică – 4500-5000 anual.
    Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte cu strictețe regimul prescris de medic. În funcție de gravitatea contactului cu animalul suspectat de a fi infectat cu rabie, se recomandă efectuarea profilaxiei post-expunere în conformitate cu schema adoptată de organele sistemului de sănătate, iar îngrijirea eficientă furnizată la scurt timp după expunerea la riscul de infectare cu rabie poate preveni apariția simptomelor și decesul.
    Important de reținut! Spălarea imediată și profundă a rănilor cu săpun și apă curgătoare după contactul cu un animal bolnav sau suspect este importantă și poate salva vieți!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP