logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială a Sănătății Digestiei (World Digestive Health Day) este marcată anual în data de 29 mai la inițiativa Organizației Mondială de Gastroenterologie (World Gastroenterology Organization) începând cu anul 1958. Această organizație este compusă din peste 100 de societăți naționale reprezentând peste 50.000 de specialiști din întreaga lume.

    De fapt, pe 29 mai, Organizația Mondială de Gastroenterologie definind tema pentru anul viitor, anunță și o campanie mondială care continuă în următoarele 12 luni. În 2017 se atrage atenția asupra bolilor inflamatorii intestinale (Inflammatory bowel disease), ceea ce implică o inflamație pe termen lung a mucoasei intestinului.

    Potrivit prevalenței și incidenței acestor boli, pe de o parte, ele permit dezvoltarea altor boli ale organelor interne, de care suferă aproximativ 5 milioane de oameni din întreaga lume. Pe de altă parte, în funcție de gravitate, frecvența complicațiilor, morbiditate și mortalitate, bolile inflamatorii ale intestinului ocupă un loc de frunte în rândul bolilor sistemului digestiv din lume.
    Rezultatele studiilor efectuate pe o scară largă au demonstrat o creștere constantă a acestei patologii – în medie cu 11% în fiecare an. Este îngrijorător faptul că această boală se dezvoltă la generația tânără, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani, iar în 30-50% din cazuri patologia se manifestă în rândul copiilor.

    Termenul „„boală inflamatorie intestinală“ este în general utilizat pentru a descrie două boli – colita ulceroasă nespecifică și boala Crohn, ele având multe simptome în comun, care pot include: diaree, greață, vome, dureri abdominale severe, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate și altele. Acestea au însă și un șir de diferențe: colita ulceroasă nespecifică nu afectează suprafața membranei mucoase a rectului și colonului, în timp ce boala Crohn poate implica în procesul patologic și alte părți ale tractului digestiv.
    O cauză exactă a acestor boli nu este cunoscută (s-a stabilit că un rol important joacă statutul imun al organismului, predispoziția genetică, factorii de mediu etc.), iar manifestarea lor este imprevizibilă. Acestea sunt durabile, obositoare și pot provoca complicații periculoase pentru viață precum hemoragia, cancerul colorectal etc.

    Anual între 5-20 de persoane se îmbolnăvesc de colită ulceroasă, iar de la 3 la 15 pacienți de boala Crohn la 100.000 de oameni. În medie, colita ulceroasă este diagnosticată în termen de 1,5 ani, iar boala Crohn în termen de 3,5 – 4 ani.
    Din nefericire, mulți pacienți încearcă să se trateze singuri și întârzie cu vizita la medic. De asemenea în perioada de acutizare pot exista unele modificări ale stării, astfel pacientul își creează iluzia de recuperare. În rezultat pacientul se adresează prea târziu la medic, atunci când este nevoie de un tratament semnificativ și costisitor.

    Data de 29 mai oferă ocazia de a vă gândi la regimul dumneavoastră, de a schimba ceva în el, astfel se va îmbunătăți digestia și prin urmare starea generală. Astăzi, din păcate, cu o digestie sănătoasă se pot lăuda foarte puțini, însă sunt cunoscute pentru toată lumea tulburările tractului gastro-intestinal, precum și senzația de greutate în stomac după masă, arsuri stomacale, greață și dureri de stomac. Desigur nu toate bolile tractului gastro-intestinal pot fi evitate sau tratate prin modificările efectuate în regimul de alimentație, însă astfel puteți scăpa de simptomele neplăcute, ușura suportarea bolilor existente, ba chiar puteți preveni dezvoltarea altor boli.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP