logo
 • Birou de Informatii
  022-43-85-15
 • Informații
  060740791
 • Anual, la data de 29 octombrie este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), scopul căreia este creșterea gradului de conștientizare asupra factorilor de risc și a semnelor acestei patologii, dar și întreprinderea acțiunilor pentru a diminua cazurile acesteia în întreaga lume. În acest an evenimentul va reitera importanța cunoașterii semnelor timpurii ale AVC, educând oamenii pentru a salva timpul prețios.

  Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, având drept rezultat foamea de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției acestuia. Leziunile care apar pot fi atât minime tranzitorii, cât și permanente, inclusiv paralizia parțială și afectarea vorbirii, a înțelegerii și a memoriei.

  La nivel mondial, AVC a atins proporții epidemice, estimându-se că 1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi de această patologie pe parcursul vieții. Totodată, anual, 13 milioane de oameni suportă un AVC, iar 5,5 milioane decedează.

  În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral. În anul 2018 numărul acestora a ajuns la 78 de mii de persoane.

  AVC este cauza principală de handicap în cazul populației adulte din Republica Moldova. Dintre aceștia, 13% sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime dintre victimele AVC – ului sunt persoane social active. Tot AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză a epilepsiei la vârstnici.

  Până la 90% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv hipertensiunea arterială, dieta nesănătoasă, fumatul și insuficiența exercițiilor fizice.

  Pentru a reduce riscul apariției accidentului vascular cerebral, urmați pașii:

  • Măsurați tensiunea arterială cu regularitate și apelați la un medic pentru a primi tratamentul corespunzător. Rețineți – mai mult de jumătate din cazurile AVC sunt asociate cu hipertensiunea arterială netratată sau tratată necorespunzător.
  • Peste 1 milion de atacuri cerebrale pe an sunt asociate cu inactivitatea fizică. Doar 30 de minute de activitate fizică de cinci ori pe săptămână vă pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%.
  • Reducerea grăsimilor saturate din meniu și excluderea celor trans pot reduce considerabil riscul apariției AVC. Potrivit dovezilor științifice, din toate dietele, cea Mediterană este cea mai potrivită pentru pacienții care doresc să reducă riscul apariției acestei afecțiuni.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase a corpului este un pas important de reducere a apariției AVC. Excesul de kilograme (supraponderabilitate) mărește riscul AVC cu 22%, iar obezitate cu 64%.
  • Fumatul mărește riscul AVC de șase ori. Renunțarea la fumat va reduce considerabil riscul acestei afecțiuni.
  • Consumul excesiv de alcool, fie în mod regulat, fie „o singură dată” poate crește riscul accidentului vascular cerebral. Pentru a preveni apariția acestuia, renunțați la alcool.
  • Dacă suferiți de diabet zaharat, discutați cu medicul pentru a stabili un tratament eficient, dar și realizați modificări în stilul de viață, inclusiv abordând o alimentație echilibrată. Rețineți – 1 din 5 persoane care suferă un AVC suferă concomitent și de Diabet Zaharat;
  • 1 din 6 AVC sunt strâns conectate de sănătatea mintală. Asigurați-vă că aveți grijă de acest aspect al vieții.

  Aveți grijă de sănătatea Dvs., salvați timpul prețios!

   

  Din nefericire, un accident vascular cerebral se poate întâmpla oricui, oricând, oriunde. Potrivit statisticii medicale, unul din patru adulți fac un accident vascular cerebral. Medicii neurologi susțin că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Prin urmare, în emisiunea de astăzi, ”Sănătate pentru toți”, în dialogul realizat cu dna Galina Diacon, medic neurolog de la SCM “Sfânta Treime“ am ținut să discutăm despre motivele producerii unui accident vascular cerebral, dar și necesitatea de a înțelege că adresarea după asistență medicală specializată în primele ore, poate reduce complicațiile induse de un AVC.

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP