logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Din nefericire, un accident vascular cerebral se poate întâmpla oricui, oricând, oriunde. Potrivit statisticii medicale, unul din patru adulți fac un accident vascular cerebral. Medicii neurologi susțin că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Prin urmare, în emisiunea de astăzi, ”Sănătate pentru toți”, în dialogul realizat cu dna Galina Diacon, medic neurolog de la SCM “Sfânta Treime” am ținut să discutăm despre motivele producerii unui accident vascular cerebral, dar și necesitatea de a înțelege că adresarea după asistență medicală specializată în primele ore, poate reduce complicațiile induse de un AVC.

    În data de 29 octombrie, reamintim că comunitatea internațională a marcat Ziua mondială a accidentului vascular cerebral, iar genericul acestui eveniment reamintește cât de prețios este timpul în cazul unui accident vascular cerebral. Dna Galina Diacon a remarcat: ”Desigur, consemnarea Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral are o mare însemnătate în contextul conștientizării asupra riscurilor producerii unui accident vascular cerebral. AVC este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care pune viața în pericol. Acesta apare pe neașteptate și simptomele sunt greu de identificat de cel care îl suferă, motiv pentru care controalele regulate dar și tratamentul afecțiunilor cronice au o mare importanță.
    Cel mai important lucru pe care vreau să-l menționez este că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Accidentul vascular cerebral se produce atunci când creierul nu mai este alimentat suficient sau cantitatea este redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În decurs de câteva minute, celulele cerebrale încep să moară, astfel că AVC-ul reprezintă o urgență medicală care trebuie tratată imediat. Riscul de a întârzia în tratarea accidentului vascular cerebral poate duce la distrugerea unei zone din creier. În această perioadă destul de aglomerată, când spitalele și ambulanțele au fost și sunt în continuare suprasolicitate, pacienții nu trebuie să ignore simptomele unui posibil accident vascular cerebral (AVC).
    Printre cele mai frecvente simptome pot fi, vorbirea mai dificilă, pierderea abilității de a manevra lucrurile cu o mână, senzație de amorțeală și dezechilibru.
    Într-un accident vascular cerebral de tip ischemic, timpul este cel mai mare dușman. Dacă se poate interveni în primele ore, pacientul are șanse să se recupereze. Dacă trec mai mult de 6-8 ore, atunci pacientul va rămâne cu o zonă din creier distrusă.
    Un AVC apare brusc și nu ne avertizează cu câteva zile înainte. În schimb, durerile de cap persistente care cedează foarte greu, pot sugera că pacientul are o boală hipertensivă și atunci este un factor de risc pentru AVC, mai ales cel de tip hemoragic.
    Consider că după vârsta de 40 de ani, toți ar trebui să avem grijă o dată pe an să ne evaluăm starea de sănătate, pentru că putem depista mult mai devreme niște factori de risc și astfel putem lua măsuri înainte de a se declanșa boala.
    Cele mai frecvente cauze de accident vascular cerebral la pacienții vârstnici este ateroscleroza și aterotromboza.
    La pacienții mai tineri, factorii de risc ar fi fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și dislipidemia.
    Deja am menționat că fereastra de timp pentru succesul tratamentului cerebral intervențional este foarte scurtă, în mod ideal pacienții trebuie tratați în primele 3-4 ore de la instalarea unui AVC.
    Deja am menționat că depinde de extensiunea afectării creierului, dar și de transportarea urgentă a bolnavului la spital, iar ulterior de tratamentul specific.
    Este important ca fiecare să cunoască simptomele și manifestările unui AVC, țin din nou să menționez aceste semne, ar fi vorba de o dificultate în articularea sau percepția vorbirii, amorțirea mușchilor feței, mâinii sau piciorului, în special pe una din părțile corpului. În atare situație e nevoie de apelat serviciul 112, deja când pacientul este transportat într-o instituție medicală specializată, medicii stabilesc tipul accidentului vascular cerebral, firește în acest scop se efectuează tomografia creierului prin rezonanță magnetică, care permite diferențierea ictusului hemoragic de cel ischemic, apoi se recurge la tratament.
    Cu certitudine, în țara noastră există opțiuni medicale care tratează cu succes AVC, printre acestea este și spitalul pe care îl reprezint, însă pentru a preveni această boală e nevoie să realizăm periodic investigațiile ce ar pune în evidență sănătatea vaselor și arterelor”.

    Să aveți sănătate!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP