logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    060740791
  • Anual, la 3 martie marcăm Ziua mondială a auzului, pentru a spori gradul de conștientizare a motivelor pierderii auzului, a metodelor de prevenire a acestui fenomen, dar și a promovării îngrijirii urechii.

    Evenimentul, cu tema „Schimbarea mentalității: Să facem din îngrijirea urechii și a auzului o realitate pentru toți!”, se va concentra pe depășirea provocărilor generate de percepțiile greșite și stigmatizare prin conștientizare și schimbul de informații ce vizează populația generală și furnizorii de servicii medicale. La nivel global, peste 80% din nevoile de îngrijire a urechii și a auzului rămân nesatisfăcute. Schimbarea mentalității privind îngrijirea urechii și a auzului sunt cruciale pentru îmbunătățirea accesului și atenuarea costurilor legate de pierderea auzului.

    La nivel global, peste 1,5 miliarde de oameni trăiesc cu pierdere a auzului. Aproape 50% dintre adolescenții și adulții tineri (12-35 de ani), adică 1,1 miliarde de tineri, sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii prelungite la sunete puternice, prin ascultarea muzicii pe smartphone-uri și playere audio, sau la concerte și cluburi muzicale.

    În Regiunea Europeană, aproximativ 190 de milioane de persoane suferă de o problemă legată de pierderea temporară de auz sau surditate (circa 20% din numărul total al populației).

    Este riscul ca prevalența pierderii auzului să crească considerabil în următoarele decenii din cauza schimbării demografice a populației, expunerea la factorii de risc, cum ar fi zgomotul recreațional, precum și persistența afecțiunilor netratate ale urechii, cum ar fi otita medie. Se estimează că aproape 2,5 miliarde de oameni, până în 2050, ar putea avea un anumit grad de pierdere a auzului, iar cel puțin 700 de milioane – ar putea necesita reabilitarea auzului.

    În Republica Moldova, incidenţa totală prin bolile urechii se află la cote sporite. Potrivit statisticilor oficiale, în 2022, incidența la adulți a constituit – 63,8 cazuri la 10 mii locuitori (2021 – 58,6 cazuri la 10 mii locuitori), cei mai afectați fiind copiii (140,7 cazuri la 10 mii locuitori, în 2021 – 100 cazuri la 10 mii locuitori).

    Cauzele pierderii auzului pot fi diferite în funcție de vârstă. Astfel, în perioada intrauterină, aceasta ar putea fi provocată de factorii ereditari, dar și de infecțiile intrauterine, precum rubeola sau citomegalovirusul. În perioada perinatală, factorii determinanți ar putea fi greutatea mică la naștere, icterul sever sau asfixia la naștere. În copilărie sau adolescență, pierderea auzului ar putea fi provocată de infecțiile cronice ale urechii, meningită sau altele. La vârsta adultă, ar putea fi vorba de fumat, traume ale urechii sau ale capului, zgomotul puternic sau administrarea medicamentelor toxice pentru ureche, carențele nutritive sau pierderea genetică și progresivă a auzului.

    O parte dintre cauzele care provoacă pierderea auzului pot fi evitate prin strategii de sănătate publică și intervenții clinice implementate pe parcursul vieții, care includ:

    • imunizare;
    • bune practici de îngrijire neonatală și a sănătății materne;
    • consiliere genetică;
    • identificarea și gestionarea afecțiunilor comune ale urechii;
    • programe de protecție a auzului la locul de muncă în cazul expunerii la zgomot și la substanțe chimice;
    • strategii de ”ascultare în siguranță” pentru reducerea expunerii la sunete puternice;
    • utilizarea rațională a medicamentelor pentru prevenirea hipoacuziei ototoxice.

    În cazul în care nu este abordată, pierderea auzului poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții: comunicare, dezvoltarea limbajului și a vorbirii la copii, cunoaștere, educaţie, angajare, sănătate mintală, dar și relațiile interpersonale.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP